Linkuri accesibilitate

De ce Ucraina este importantă pentru Statele Unite - viziunea istoricului Timothy D. Snyder


Protestatari lângă Casa Albă din Washington ce manifestau împotriva agresiunii Rusiei în Ucraina. 18 septembrie 2014
Protestatari lângă Casa Albă din Washington ce manifestau împotriva agresiunii Rusiei în Ucraina. 18 septembrie 2014

În ajunul vizitei la Kiev a secretarului american de stat Mike Pompeo, istoricul Timothy D. Snyder a postat pe Twitter 10 motive pentru care Ucraina este importantă pentru Statele Unite.

Postările academicianului vin după un conflict al lui Mike Pompeo cu o jurnalistă NPR, Mary Louise Kelly. Aceasta spune că secretarul de stat a întrerupt un interviu din cauza întrebărilor despre Ucraina, ar fi înjurat-o și ar fi întrebat-o „crezi că americanilor le pasă de Ucraina?”

Pentru Snyder, însă, Ucraina a fost mereu în prima linie a celor mai importante tendințe și provocări istorice: de la fascism și comunism în trecut până la propaganda online și oligarhie astăzi.

1/10. „Ucraina contează astăzi din aceleași motive pentru care conta acum un secol: ca un vestitor al tendințelor politice ce urmează. Acum o sută de ani, era în inima conflictelor după ce Primul Război Mondial s-a încheiat cu crearea URSS”.​


2/10. „Pentru Stalin, Ucraina era un grânar bun de exploatat pentru modernizarea URSS. Politicile sale au dus la moartea prin înfometare a milioane de locuitori ai Ucrainei.”

3/10. „Pentru Hitler, Ucraina era un grânar bun de exploatat pentru crearea unui imperiu german. Dorința sa de a anexa Ucraina de la URSS a dus la al Doilea Război Mondial.”


4/10. „În 1991, Uniunea Sovietică s-a prăbușit pentru că ucrainenii au votat pentru independență (alegerea majorității în fiecare regiune a țării). Dacă Ucraina este independentă, Rusia are șansa să nu fie un imperiu.”

5/10. „Ucraina este o democrație. Dacă va rămâne așa, rușii pot crede că și Rusia poate fi o democrație. O Ucraină democratică creează perspective pentru Rusia de care Putin se teme.”

6/10. „În secolul XXI, Ucraina e în prima linie a celor mai mari două provocări a politicii contemporane: digitalizarea și oligarhia. Tot acestea se află și la baza procesului lui Donald Trump, un oligarh în devenire care beneficiază de pe urma unor campanii online.”

Când Rusia s-a implicat în alegerile prezidențiale din SUA din 2016, în favoarea lui Donald Trump, a folosit aceleași instituții, echipe și tactici ca în Ucraina...


7/10. „Când Rusia a invadat Ucraina în 2014, principalele victorii le-a obținut în propaganda pe internet. Când Rusia s-a implicat în alegerile prezidențiale din SUA din 2016, în favoarea lui Donald Trump, a folosit aceleași instituții, echipe și tactici ca în Ucraina.”

8/10. „Oligarhia este globală. Odinioară, politica SUA în Ucraina era să sprijine legea. Politica lui Donald Trump este să sprijine fărădelegea. În aspirațiile sale corupte a fost însă depășit de oligarhii adevărați.”

9/10. „Donald Trump a fost jucat de oligarhi ucraineni și ruși care i-au alimentat visul de a fi și el un oligarh adevărat. Impeachmentul a fost cauzat de abuzul de putere al lui Trump în încercarea de a-și materializa acest vis.”

10/10. „Procesul de impeachment este un test care va arăta dacă legea și democrația americană pot face față oligarhiei și propagandei online. O Americă mai bună va învăța de la Ucraina și va sprijini statul de drept și adevărul factual acolo. Este în interesul nostru.”


Timothy D. Snyder este profesor la Universitatea Yale, specializat pe Europa Centrală și de Est și cercetător al Holocaustului.

XS
SM
MD
LG