Locuitori din sectorul Ciocana al Capitalei cer stoparea construcției unui complex imobiliar în nemijlocita apropiere de o stație PECO

Anticoruptie.md
29/01/2020

Locuitori din două blocuri situate în sectorul Ciocana al Capitalei solicită autorităților municipale, dar și organelor de drept să intervină în cazul construcției unui complex imobiliar format din trei blocuri a câte 23 de etaje, care ar fi ilegală. Potrivit locatarilor, în procesul de eliberare a actelor permisive, dar și în procesul de construcție au fost admise numeroase abateri.

Cele trei blocuri se construiesc pe o zonă în care nu este permisă edificarea blocurilor de locuit, întrucât se află în nemijlocita apropiere de o stație PECO, pe teritoriul căreia sunt butelii de gaz. În plus, compania de construcții care ridică blocurile nu a prevăzut căi de acces spre acestea. Totodată, fără a prezenta vecinilor un contract de arendă cu Primăria pentru utilizarea spațiului public, SRL Braus Imobiliare, compania investitoare, a recurs la denivelarea drumului public și plasarea unei bariere de îngrădire a accesului in zona publică, „încălcând flagrant și neautorizat atât hotarul juridic al vecinilor, cât și spațiul public între aceste hotare”.

Locatarii din blocurile vecine susțin că autorizația de construcție, care ar fi fost emisă cu încălcări grave ale legislației de către fostul Viceprimar Nistor Grozavu, fostul Arhitect-Șef al municipiului Chișinău, Borozan, precum și Secretarul Consiliului municipal Chișinău, Talmaci, a fost suspendată de două ori de către Primăria Capitalei, însă dispozițiile fostului primar interimar Ruslan Codreanu și a actualului edil, Ion Ceban, au fost suspendate de către instanța de judecată.

Potrivit avocatului locatarilor din blocurile învecinate construcției, la începutul lunii octombrie a anului trecut, a fost inițiat un control de către specialiștii Agenției de Supraveghere Tehnică în construcții, care ar fi constatat mai multe încălcări, inclusiv în procesul de executare a lucrărilor tehnice, care pun în pericol viața celor peste 300 de oameni locatari vecini. 

Pe marginea acestui caz a fost sesizată și procuratura, însă plângerile oamenilor ar fi rămas fără răspuns.

Anticoruptie.md
29/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii