/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Investitorul Aeroportului Chișinău a solicitat permisiunea de a construi noul terminal. Dorește să fie proprietarul terenului

missing
29 ianuarie 2020, ora 09:55

Investitorul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a solicitat permisiunea de a construi noul terminal de pasageri. Pachetul de acte pentru obținerea certificatului de urbanism a fost depus la Primăria Chișinău. Acesta include schița proiectului și documentele necesare pentru dobândirea titlului de proprietate asupra terenului.  

După obținerea certificatului de urbanism, compania concesionară, care administrează AIC, va elabora documentația detaliată de proiectare și construcție a noului terminal, se arată pe pagina de Facebook a aeroportului.

Viitorul terminal ar urma să aibă o suprafață nu mai mică de 32 de mii de metri pătrați. Acesta va putea deservi anual 4,2 milioane de pasageri, cu posibilitatea de extindere până la 4,5 milioane de pasageri către 2035. De asemenea, va fi amenajată o parcare auto, inclusiv pentru transportul public.

Construcția va fi executată în mare parte din sticlă și metal. Terminalul va avea trei nivele sub cota zero și trei nivele deasupra cotei zero.

Recent, noul investitor al AIC, omul de afaceri rus Andrei Goncearenko a anunțat că intenționează să direcționeze peste 200 de milioane de euro din fondurile proprii pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportului, inclusiv pentru construcția noului terminal.

Proiectul conceptual al terminalului de pasageri al AIC a fost elaborat de biroul de arhitectură „Arhistrat”, în parteneriat cu firma de proiectare „Archform Arhitect”.

AIC a fost concesionat în anul 2013. În luna septembrie,  Agenția Servicii Publice a atacat în instanță contractul de concesionare a aeroportului, solicitând anularea acestuia. Argumentul a fost că obiectivul a fost dat în concesiune contrar intereselor statului.

În Parlament a fost creată o comisie de anchetă care a investigat modul de concesionare a Aeroportului. În raportul comisiei se spune că procesul de selectare a companiei căreia să i se ofere aeroportul în concesiune a fost unul defectuos și recomandă, de asemenea, anularea contractului și întoarcerea către stat a dreptului de gestionare a obiectivului.

Tot în luna septembrie, Guvernul a abrogat hotărârile care vizează concesionarea aeroportului.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram