/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Mesajul dur al lui Stoianoglo către toți procurorii și promisiunile: „Arestările, perchezițiile și interceptările abuzive vor rămâne în trecut”

missing
29 ianuarie 2020, ora 12:17

Alexandru Stoianoglo a adresat un mesaj tuturor angajaților din sistemul Procuraturii la început de an și la început de mandat în funcția de procuror general. Acesta le-a cerut procurorilor să activeze doar în folosul cetățenilor, fără interese proprii și frică față de politic și i-a îndemnat să plece din sistem pe cei care consideră că nu vor face față noilor provocări.

Analiza în detaliu a pretențiilor existente față de Procuratură indică că cele mai grave din ele vizează prestația conducerii de vârf a Procuraturii Generale și celor două procuraturi specializate: Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, activitatea cărora a fost calificată ca fiind controlată politic, făcându-se “justiție selectivă” și admițându-se “duble standarde. ..Se impun reacțiile de rigoare cu identificarea procurorilor care au comis fapte ilegale pentru care trebuie să poarte răspundere juridică corespunzătoare, inclusiv până la eliminarea din sistem și sancționarea penală după caz”, a scris Stoianoglo în mesajul său.

Procurorul general mai spune că  sistemul existent de accedere în funcțiile de conducere în cadrul organelor Procuraturii are carențe și necesită a fi reevaluat, astfel încât procesul să fie la maximum posibil transparent, obiectiv și meritocratic.

Alexandru Stoianoglo promite că vor înceta show-urile cu mascați, arestările abuzive și neîntemeiate, interceptările ilegale și perchezițiile nejustificate.

Procuratura nu se va mai implica în activitatea economică a agenților economici, nu va urmări oameni de afaceri din proprie inițiativă. Investigațiile trebuie să înceapă în baza materialelor parvenite de la organele de control și să se efectueze doar în conformitate cu legea.

Vom avea o sarcină destul de dificilă și anume, de a schimba percepția oamenilor asupra instituției noastre. Suntem conștienți că acest lucru nu va fi posibil doar prin declarații ”stufoase” și acțiuni ”mimate”, ci printr-o cultură de toleranță zero față de corupție. Vom demonstra foarte repede că, atât pe interiorul sistemului Procuraturii, cât și în statul Republica Moldova nu există persoane intangibile, că abuzurile și fărădelegerile pot fi real combătute și pedepsite, fără discriminare și selecție”, promite Stoianoglo.

Procurorul general se așteaptă ca politicul, dar și oameni din interiorul Procuraturii să opună rezistență la anumite acțiuni pe care intenționează să le realizeze, dar dă asigurări că  ăși va duce lucrul la bun sfârșit.

Sunt conștient că spectrul larg de acțiuni pe care urmează să le realizez se pot confrunta cu rezistența atât a unor persoane din interiorul sistemului, care vor fi impuși să iasă din zona lor de confort și să se apuce de lucru sau să plece, precum și a unora din exterior, care vor fi vizați de dosarele gestionate de procurori independenți și imparțiali. Evident că cei din urmă, pentru ca lucrurile în această țară să se întâmple pe placul lor, dispun de capital enorm, inclusiv instrumente mediatice puternice, care vor fi utilizate fără ezitare în atacuri asupra instituției și a unor procurori în particular, intimidându-i și discreditându-i prin campanii masive de denigrare.

Vreau ca împreună să producem schimbarea și să facem ca oamenii să uite de sentimentul de frică și insecuritate de a trăi în țara noastră”, este îndemnul lui Stoianoglo către toți procurorii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram