Trimite e-mail | Printeaza
Social
28.01.2020

Conducerea MSMPS s-a întâlnit cu reprezentanții Comitetului european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante

Conducerea MSMPS s-a întâlnit cu reprezentanții Comitetului european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante

Astăzi, 28 ianuarie, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a avut o întrevedere cu reprezentanții Comitetului European pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT), care se află într-o vizită în Republica Moldova, în perioada 28 ianuarie -7 februarie.

Subiectele abordate în cadrul discuțiilor cu experții străini au fost: programul de activități terapeutice, psiho-sociale oferite pacienților din cadrul IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău; numărul de pacienți încadrați în activitățile respective; categoriile pacienților  potrivit statutului legal; capacitatea curentă a instituției și a altor spitale de psihiatrie, precum și a centrelor de plasament pentru copii cu dizabilități mintale; implementarea procesului dezinstituționalizării acestora.

CPT urmează să întreprindă o vizită la IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău, pentru a evalua situația pacienților și a serviciilor prestate acestora.

Subsecvent, la finele perioadei de vizită, va avea loc repetat o întrevedere cu conducerea MSMPS, în vederea prezentării observațiilor preliminare ce vor fi incluse în Raportul CPT.

Menționăm că, CPT furnizează un instrument preventiv nejudiciar pentru protejarea persoanelor private de libertate, împotriva torturii sau a altor forme de reletratamente. Periodic, experții CPT efectuează vizite în mai multe țări pentru a evalua situaţia persoanelor instituționalizate, cum ar fi și cele din spitalele psihiatrice, serviciile sociale etc.

Ultima vizită a CPT în Republica Moldova a avut loc în anul 2015. Menționăm că, din 2015 până în prezent, s-au întregistrat progrese pozitive în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor spitalelor, asigurarea pacienților și copiilor cu deficiențe mintale cu asistență psiho-socială și terapeutică, precum și pregătirea cadrelor în domeniu.

La nivel național, cu suportul oferit de proiectul moldo-elvețian MENSANA, a fost aprobat „Programul Național privind sănătatea mintală pentru anii 2017 – 2021”, care are drept scop promovarea bunăstării mintale a populaţiei, prevenirea tulburărilor mintale, oferirea oportunităţilor egale de acces la servicii de calitate şi protecţia drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală şi a familiilor acestora. Proiectul menționat a devenit pilonul de bază pentru reforma serviciilor de sănătate mintală. Totodată, a fost elaborat și aprobat “Programul național de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale din instituțiile rezidențiale gestionate de Agenția Națională Asistență Socială pentru anii 2018-2026”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus