Inga Grigoriu: „Cerem crearea unei Comisii parlamentare de anchetă pe dosarul Laundromat”

Deputații Plaformei DA au depus un proiect de constituire a unei Comisii de anchetă „pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la ,,spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova”.

Foto: UNIMEDIA

„Modul prin care se spălau banii era unul incredibil de simplu. Grupuri de infractori, care de fiecare dată erau aceiași, acționau orchestrat, folosind pentru operațiunile lor, în calitate de creditori, debitori, fidejusori, giranți companii din Federația Rusă și Ucraina, off-shoreuri din Marea Britanie, Noua Zeelandă, Belize și, numaidecât, cetățeni ai R. Moldova, de obicei fără surse stabile de existență sau cu adrese de reședință greșite”, a relatat astazi, într-o conferință de presă, deputata Platformei DA, Inga Grigoriu.

Potrivit ei, totul începea de la două companii străine, „fondate de regulă în Marea Britanie, care încheiau între ele un așa-numit contract de împrumut în valoare de sute de milioane de dolari. Garanții acestor acorduri fictive erau firme rusești și cetățeni moldoveni. La expirarea termenului indicat în contractul fictiv, una dintre companiile britanice înainta o cerere de chemare în judecată la una dintre instanțele din Moldova împotriva debitorului său, cât și împotriva garanților – companii de o zi din Rusia și cetățeanului moldovean. Pârâții recunoșteau pe deplin pretențiile pentru sume colosale cum ar fi 500-800 de milioane de dolari, iar judecătorii moldoveni emiteau decizii judecătorești pentru încasarea datoriilor.”

„Nimeni dintre acești judecători nu au fost ulterior pedepsiți, unii fiind avansați în post, alții continuă să judece și să facă dreptate până astăzi. Constatăm că lipsa de acțiuni de prevenire a spălării banilor murdari este explicată și prin faptul existenței unei rețele dense de indivizi corupți, interesați de aceste tranzacții criminale, dar și a unei influențe determinante a factorului politic asupra desfășurării anchetei. Toate aceste circumstanțe urmează a fi stabilite în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă”, a daăugat deputata.


Pub