Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Socialiștii din CMC cer ca…

Socialiștii din CMC cer ca str. O. Goga din Chișinău să fie redenumită

Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Serghei Afanascenco, și președintele asociației obștești „Fraternitatea Cadeților”, Serghei Nazarenco, solicită redenumirea străzii Octavian Goga din capitală în memoria lui Alexandr Suvorov.

Urmare a demersurilor depuse de către aceștia, șefa Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, Svetlana Dogotaru, a cerut ca fracțiunile din Consiliul municipal Chișinău (CMC) să înainteze câte un membru în Comisia pentru reglementarea denumirilor urbane din Chișinău, care să examineze solicitarea.

Documentul a fost publicat de către liberali, care se declară împotriva acestei inițiative: „considerăm asemenea intenții drept încercări de resuscitare a vechii ideologii sovietice prin care adevărul istoric era înlocuit cu minciuni propagandistice și ne rezervăm dreptul de a împiedica asemenea abuzuri pe toate căile democratice puse la dispoziție de legislația națională și internațională”.

Alexandr Suvorov a fost al patrulea şi ultimul Generalisim rus. Octavian Goga a fost poet român, premier al României în perioada 1937-1938 și membru al Academiei Române.

Între timp, peste 2400 de internauți au semnat o petiție online prin care cer ac un bulevard din capitală să fie redenumit în memoria regretatului artist Ștefan Petrache. Anterior, autoritățile au declarat că vor examina această propunere.