Linkuri accesibilitate

Aflat în Statele Unite, Oleh Sențov va vorbi despre închisorile din Rusia


Oleh Sențov
Oleh Sențov

Regizorul Oleh Sențov, care a fost întemnițat în Rusia timp de 5 ani, și eliberat în septembrie anul trecut, alături de alți 34 de prizonieri politici ucrainieni, se află în Statele Unite în această săptămână și va vorbi despre situația din închisorile din Rusia, despre experiențele sale și despre ucrainenii care sunt încă în detenție în regiunile separatiste ale Ucrainei.

Oleh Sențov are programate întrevederi la Departamentul de Stat, la o ședință a comisiei Helsinki a Congresului american și, nu în ultimul rând, la festivalul filmului din Utah, Sundance.

Oleh Sențov la decernarea Premiului Saharov
Oleh Sențov la decernarea Premiului Saharov


Într-o conferință la ambasada Ucrainei de la Washington, regizorul de 43 de ani – care i-a petrecut ultimii cinci în închisoare, în Rusia – a spus că sute de alți ucraineni se află într-o situație asemănătoare cu cea în care s-a aflat el, în închisori din regiunile separatiste ale Ucrainei – unde separatiștii sunt sprijiniți de Rusia ca și în peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia in 2014.

Potrivit informațiilor sale și ale unor organizații ucrainene pentru drepturile omului, cel puțin 96 de prizonieri politici sunt în închisoare în Crimeea. Dintre ei, 69 sunt tătari. În regiunile separatiste , guvernul de la Kiev și organizațiile neguvernamentale susțin că se mai afla între 101 și 184 de ucraineni, prizonieri politici.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a promis că va face tot ce va putea pentru a-i aduce acasă pe toți cei întemnițați de Rusia pentru convingerile lor politice. A reușit acest lucru în septembrie anul trecut atunci când a fost eliberat și regizorul Sențov, și apoi alți 76 din regiunile separatiste în decembrie.

Andri Kurkov, președinte al centrului Pen Ucraina, un NGO specializat în apărarea libertății de opinie, spune că este mult mai complicat să se obțină eliberarea celor din peninsula Crimeea, deoarece locuitorii peninsulei, odată cu anexarea, au devenit „cetățeni ruși” și ei nici nu sunt cunoscuți, astfel încât, este dificil să se obțină și un sprijin internațional pentru eliberarea lor.


Dacă situația lor ar fi cunoscută peste hotare, crede Andri Kurkov, comunitatea internațională ar putea reacționa și i-ar putea ajuta. Este, de fapt, ceea ce încearcă să facă acum, la Washington, New York și la Festivalul Sundance, Oleg Sențov.

În închisorile aflate sub control rusesc, spune regizorul, condițiile sunt inumane, prizonierii torturați și totul este ascuns bine „sub pământ”: prizonierii nu primesc îngrijiri medicale, sunt lipsiți de hrană și supuși constant abuzurilor psihice și fizice.

Tamila Tașeva, coordonatoarea organizației neguvernamentale Crimeea SOS spune că situația din Crimeea nu mai ocupă prima pagină a ziarelor și pare să fi fost complet dată uitării de liderii politici ai lumii. Atenția - atâta câtă este! – se concentrează pe negocierile legate de încetarea focului în regiunile separatiste și nimeni nu mai vorbește despre situația din Crimeea, care pare să fi fost complet uitată. ” Nu există prea multe țări care să sprijine proiecte în Crimeea”, spune activista.


Noul ambasador al Ucrainei la Washington, Volodimir Yelcenko, susține că unica modalitate de a schimba situația prizonierilor politici din Crimeea anexată este menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei „fără mai multe sancțiuni și fără o presiune internațională continuă, situația nu se va rezolva niciodată!”, a declarat ambasadorul, care mai spune și că „Crimeea se transformă treptat într-o imensă bază militară. Pentru ce oare? Ce se pregătește Rusia să facă?” – continuă să întrebe emisarul Kievului la Washington.

Întrebări la care încă nu există un răspuns și care vor fi puse, probabil și secretarului de stat american Mike Pompeo în prima sa vizita în Ucraina de când este secretar de stat, vizită anunțată pentru această săptămîna.

XS
SM
MD
LG