Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Care este starea bebelușului abandonat…

Care este starea bebelușului abandonat și ce va urma în acest caz

Imagine-simbol

A fost identificată o persoană care ar fi potențiala mamă a pruncului abandonat săptămâna trecută într-un bloc de locuit din sectorul Buiucani al capitalei, iar copilul se simte bine și rămâne să fie supravegheat de către medici, au informat responsabilii după ședința serviciilor Primăriei Chișinău de luni, 17 ianuarie.

Șeful adjunct al Direcției de Poliție a mun. Chișinău, Alexei Grosu, a declarat pentru presă că mai multe informații vor fi oferite ulterior, precizând că, în prezent, au fost identificate locurile unde sunt amplasate camere de supraveghere video și o persoană care ar fi potențiala mamă a bebelușului. De asemenea, el a menționat că „se lucrează cu spitalele unde a avut loc nașterea”.

Totodată, potrivit șefei interimare a Direcției municipale pentru protecţia drepturilor copilului, Lucia Caciuc, copilul este „în siguranță” și se află sub supravegherea medicilor.

„Conform prevederilor legale, în cazul în care va fi identificată mama, vom încerca să reintegrăm copilul în familia biologică sau cea extinsă. În cazul în care mama nu va fi identificată, vom merge pe procedura de stabilire a statului copilului, de decădere și doar după aceea se va merge la procedura de adopție. Actualmente, copilul este bine și când medicii vor permite, îl vom transfera într-un centru de plasament aflat în subordinea direcției municipale”, a afirmat ea.

Caciuc a mai menționat că vineri a fost lansată a doua ediție a campaniei menită să sensibilizeze adulții – „Sunt important, nu mă ignora”. Aceasta a adăugat că datele statistice arată că în 2019 au fost identificate trei cazuri de abandon, față de nouă sau chiar 17 în anii precedenți.

Un bebeluș a fost găsit abandonat într-un bloc de locuit din sectorul Buiucani al capitalei în seara zilei de joi, 23 ianuarie. Autoritățile au inițiat o cauză penală în baza art.163 din Codul penal, care prevede pedeapsă cu amendă în mărime de până la 550 unităţi convenţionale, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 2 ani.