196 de primărițe în Republica Moldova: Numărul femeilor la conducerea administrațiilor locale a crescut după ultimele alegeri locale

Numărul femeilor alese la conducerea primăriilor, consiliilor locale și regionale a crescut după ultimele alegeri locale generale, arată ultimele date oferite de Comisia Electorală Centrală.

Foto: UNIMEDIA

Astăzi în Republica Moldova sunt:

  • 196 de femei primar, ceea ce reprezintă aproape 22% din numărul total al primarilor aleși.
  • 300 de femei alese în calitate de consilier de nivelul II sau 27% din total.
  • 3 823 de femei dețin funcția de consilier local de nivelul I sau peste 36% din numărul total al consilierilor de nivelul I.

Comparativ cu rezultatele din scrutinele locale generale anterioare, la scrutinul din 2019 au fost alese cu peste 1% mai multe femei la funcția de primar, decât la cele desfășurate în 2015. Față de scrutinele din 2011 și 2007, a fost înregistrată o creștere de aproape 4%.

De asemenea, în 2019 au fost alese cu 6,5% mai multe femei în funcția de consilier de nivelul I, decât în 2015. Un procent și mai mare a fost înregistrat la consilierii de nivelul II, unde diferența între 2019 și 2015 este de 8,5 la sută.

La ultimele alegeri locale generale din Republica Moldova au fost implementate modificările făcute în Codul electoral în vara anului 2019, în parte ce țin de respectarea cotei minime de reprezentare de 40% pentru ambele sexe în listele de candidați ale partidelor politice și poziționarea candidaților în liste conform formulei: minimum trei candidați la fiecare zece locuri.


Pub