(doc) CC a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de Igor Dodon cu privire la CSM

După ce la sfărșitul lunii decembrie 2019, președintele țării, Igor Dodon a sesizat Curtea Constituţională (CC), solicitând examinarea, în regim de urgenţă, a proiectului de Lege cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, astăzi, 27 ianuarie, Curtea Constituțională (CC) a respins ca fiind inadmisibilă.

Foto: UNIMEDIA

Șeful statului cerea CC să se expună dacă este necesar votul majorității în Legislativ pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul profesorilor.

De asemenea, Dodon își dorea să afle constituționalitatea alegerii președintelui CSM exclusiv din rândul membrilor judecători ai Consiliului, cât și mecanismul alegerii în calitate de membru al CSM a judecătorilor cu vechime în funcția de judecător de cel puțin trei ani lucrați, dar care nu au fost numiți până la atingerea plafonului de vârstă.

Totodată, președinele a solicitat Înaltei Curți să se expună dacă sancțiunile disciplinare din ultimii trei ani constituie o condiție discriminatorie pentru a candida la funcția de membru al Consiliului.

În acest context, CC a publicat astăzi răspunsul și a constatat sesizarea depusă ca fiind inadmisibilă.

De menționat că la data de 22 ianuarie curent, Comisia de la Veneția a avizat pozitiv proiectul pentru modificarea Legii cu privire la CSM.


Pub