Mold-street: Băncile sunt pline de bani. Economiile populaţiei au crescut cu circa 10% în 2019

Pe 31 decembrie 2019 valoarea depozitelor deţinute de băncile moldoveneşti a constituit 68,35 miliarde lei, în creştere cu 7,7% faţă de finele anului 2018, potrivit mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Două treimi din depozitele din bănci sunt ale populaţiei, iar restul le revin agenţilor economici, bugetului Republicii Moldova și bugetelor locale, sau băncilor şi instituțiilor financiare nebancare.

Datele BNM relevă că stocul depozitelor populaţiei s-a majorat, în 2019, cu aproape 4 miliarde de lei (+ 9,4%), în timp ce cele ale persoanelor juridice cu doar un miliard de lei (+ 4,4%).

Din totalul depozitelor, cele în lei reprezintă 59%, iar în valută - 41% şi nu au înregistrat schimbări majore.

Este adevărat că stocul depozitelor în lei ale populaţie a crescut în 2019 cu 11%, în timp ce cele ale persoanelor juridice - doar cu 2%.

Această evoluţie ar putea fi calificată drept o creştere a încrederii populaţiei în sistemul bancar. Aici, însă, e nevoie de precizarea că jumătate din aceste depozite sunt la vedere şi pot fi retrase oricând de populaţie, dacă se întâmplă ceva pe piaţă.

De exemplu, o fluctuaţie mai mare a cursului de schimb al leului, aşa cum se întâmplă frecvent în Republica Moldova

Mai adăugăm că primele două bănci ca mărime de pe piaţa moldovenească deţin peste jumătate din toate economiile populaţiei şi ale agenţilor economici, iar primele patru bănci - mai mult de 80%.


Pub