14:24:23 28.03.2024
Stiri

Val de SCUMPIRI, prognozat de experți în acest an în R. Moldova: Plătește consumatorul, care se trezește peste o anumită perioadă de timp cu majorări bruște

Economie 27.01.2020 10:50 Vizualizări1430 Autor: Ziarul National
Val de SCUMPIRI, prognozat de experți în acest an în R. Moldova: Plătește consumatorul, care se trezește peste o anumită perioadă de timp cu majorări bruște
Poză simbol


Anul 2020 a început cu scumpirea călătorilor interurbane, precedată de majorarea prețurilor la carburanți. Ulterior, proprietarii microbuzelor au cerut și ei majorarea costului călătorii până la șase lei. Însă este puțin probabil că vor urma alte creșteri de prețuri și tarife, deși mai mulți experți sunt de părere că urmează un val de scumpiri, a explicat Vlad bercu în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic” de la IDIS „Viitorul”.

Deciziile privind tarifele și prețurile într-un an electoral sfidează logica economică normală, dar ajută forțele de la guvernare să câștige electoratul. Așa s-a întâmplat în 2018, când ne pregăteam de alegerile parlamentare, a continuat în 2019 când la început de an au avut loc alegeri parlamentare, iar în toamnă – alegeri locale. Așa probabil va fi și în anul 2020 când vom avea alegerii prezidențiale.

Socialiștii au declarat deja că nu vor admite majorări de prețuri, iar șeful statului, Igor Dodon, a spus că nu va fi nicio majorare după ce transportatorii au cerut majorarea costului călătoriei în municipiul Chișinău. Într-un final, însă, plătește consumatorul, care se trezește peste o anumită perioadă de timp cu majorări bruște, care ar putea fi evitate, dacă acest lucru s-ar face treptat pentru evitarea șocurilor ulterioare, dar pierde și producătorul sau furnizorul.

„Mult s-a vorbit despre tarifele la gazele naturale că vor fi majorate. Însă conducerea „Moldovagaz” a infirmat acest lucru. Directorul „Moldovagaz” a declarat că există pierderi cauzate de inconsecvențele tarifare și necesitatea compensării acestor pierderi. Actualele prețuri au fost aprobate în anul 2018, care prevedeau un preț de achiziție de 178 USD pe mia de metri cubi la un curs de 17,68 lei/USD. În final, prețul de import al gazelor în anul 2018 a fost de 217 USD pentru o mie de metri cubi, iar în anul 2019 de 233 USD. Astfel, doar în urma majorării prețului de import, „Moldovagaz” a generat devieri financiare de peste 1,5 miliarde de lei. Este evident că „Moldovagaz” nu va cere majorarea tarifului la gaz, acesta va face ajustări pe fundalul reducerii prețului de import a gazului, dar va avea și o altă preocupare urmare a restructurării companiilor de distribuție. Administrația întreprinderii nu este preocupată de tarife cât de restructurare, normă prevăzută de angajamentele Chișinăului față de UE”, a opinat Vlad Bercu, citat de un comunicat de presă al IDIS „Viitorul”.

Cât privește scumpirile la benzină și motorină, acestea au fost justificate ca urmare a majorării accizelor cu 10%, dar și a creșterii prețurilor la bursele internaționale. Deși pentru Republica Moldova mai relevant ar fi prețul de import și nu cel de la burse, care prevede livrări peste câteva luni. Petroliștii ar trebui să anunțe ANRE din timp, iar Agenția - să dea explicații ca să vedem cât de justificat este prețul majorat. O altă întrebare este de ce nu se micșorează prețul atunci când scad cotațiile?

Pe de altă parte, prețul la călătoriile cu microbuzul nu a fost modificat, potrivit transportatorilor, din 2006, deși ei au cerut de nenumărate ori acest lucru. Evident că majorările nemulțumesc consumatorii, iar tărăgănarea cu mai mult de zece ani ar putea duce la scumpiri bruște. Însă problema microbuzelor ar trebui să fie privită în complexitate prin restructurarea respectivului tip de transport în condițiile în care multe microbuze au un termen de exploatare foarte mare. Microbuzele ar trebui înlocuite cu autobuze, troleibuze. Acest lucru ar degaja și traficul din capitală.

Vlad Bercu a concluzionat că, în unele cazuri, nu este atât de stringentă problema prețurilor, cât problema veniturilor mici ale consumatorilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md