UTM a obținut finanțarea a 13 proiecte de cercetare prin „Programul de Stat” (2020-2023)

utm

Potrivit rezultatelor concursului „Program de Stat” (2020-2023), organizat de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD), echipele de cercetători din cadrul Universității Tehnice a Moldovei au obținut finanțarea a 13 proiecte de cercetare științifică fundamentală și/sau aplicativă, care au drept scop dobândirea de noi cunoștințe, formularea și verificarea a noi ipoteze și teorii în diverse domenii ale științei.

Astfel, în urma unui proces amplu și riguros de selecție, ANCD, în calitatea sa de autoritate publică centrală care implementează politicile în domeniile cercetării şi inovării, a selectat pentru finanțare 13 proiecte ale echipelor de cercetători din cadrul UTM, corespunzătoare priorităților și direcțiilor strategice aprobate de guvern, după cum urmează mai jos.

Prioritatea II: Agricultură durabilă, securitate alimentară și siguranța alimentelor

# Ameliorarea calității și siguranței alimentelor prin biotehnologie și inginerie alimentară (conducătoarea proiectului: dr. hab. Rodica Sturza)

# Nutriție personalizată și tehnologii inteligente pentru bunăstarea mea (dr. Rodica Siminiuc)

Prioritatea III: Mediu și schimbări climatice

# Studiul potenţialului energetic eolian şi solar al Republicii Moldova şi elaborarea sistemelor de conversie pentru consumatori dispersaţi (dr. hab. Valeriu Dulgheru)

Prioritatea IV: Provocări societale

# Educație pentru revitalizarea patrimoniului cultural național prin tehnologiile tradiționale de prelucrare utilizate în Republica Moldova în contextul multiculturalității, diversității și integrării europene (dr. Viorica Cazac)

# Comunicarea inteligenței Orașului Modern prin implementarea Sistemelor Inovative ale iluminatului public (dr. Nicolae Mogoreanu)

# Sporirea valorii patrimoniului arhitectural din Republica Moldova (dr. hab. Svetlana Albu)

Prioritatea V: Competitivitate economică și tehnologii inovative

# Studiul structurilor optoelectronice și a dispozitivelor termoelectrice cu eficiență înaltă (dr. hab. Vasile Tronciu)

# Elaborarea și lansarea seriei de nanosateliți cu misiuni de cercetare de pe Stația Spațială Internațională, monitorizarea, postoperarea lor și promovarea tehnologiilor spațiale (dr. hab. Viorel Bostan)

# Nanoarhitecturi în bază de GaN și matrici tridimensionale din materiale biologice pentru aplicații în microfluidică și inginerie tisulară (dr. Eduard Monaico)

# Calcogenuri sticloase cu rețele spațiale autoorganizate pentru bioinginerie (dr. hab. Dumitru Țiuleanu)

# Majorarea competitivității transmisiilor procesionale prin elaborarea și valorificarea angrenajului cu contact „conform” al dinților și extinderea ariei lor de aplicație (acad. Ion Bostan)

# Modele, algoritmi și tehnologii de conducere, optimizare și securizare a sistemelor Ciber- Fizice (dr. Ion Fiodorov)

# Sisteme integrate autohtone de tracțiune electrică pentru vehicule urbane de pasageri (dr. Ilie Nuca).

La concurs au participat 4 496 de persoane constituind 249 de echipe de cercetare, ale căror propuneri de proiecte au fost divizate pe cinci priorități, UTM regăsindu-se în patru dintre acestea, cu excepția Priorității I: Sănătate. Ca urmare a recomandărilor Consiliului ANCD, la cele 101 proiecte propuse inițial spre finanțare au fost adăugate suplimentar altele 66. În ierarhia celor 46 de instituții reprezentate la concurs, Universitatea Tehnică a Moldovei ocupă poziția a cincea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente