/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Procurorii i-au înaintat învinuirea definitivă lui Viorel Morari și cer prelungirea arestului cu încă 30 de zile

27 ianuarie 2020, ora 11:29

Procurorii i-au înaintat învinuirea definitivă fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru trei capete de acuzare. Dosarul va fi transmis în curând în instanța de judecată. Pe lângă cele două capete de acuzare despre care se cunoștea anterior, abuz de serviciu și fals în acte publice, procurorii au probat încă o componentă de infracțiune – amestecul în înfăptuirea urmăririi penale.

Viorel Morari este învinuit că ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care ar fi înregistrat-o contrar prevederilor legale, în baza căreia a pornit o cauză penală şi a falsificat o serie de acte procesuale. Acțiunile ar fi fost comise atât în interes personal, cât și în interesul lui Plahotniuc, dar și altor persoane din anturajul acestuia, cu scopul de a-i proteja de implicare, în calitate de bănuiţi, în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucționa cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a dosarului.

De asemenea, procurorii cer prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile în privința lui Morari. Urmează ca instanța de judecată să fixeze data și ora examinării demersului procurorului.

Necesitatea cercetării acestuia în arest preventiv este dictată de gravitatea infracțiunilor incriminate, rezonanța socială a cazului, circumstanțele care ar putea determina persoana să împiedice urmărirea penală și posibilitatea eschivării de răspundere penală. Printre argumentele invocate de procurori pentru cercetarea lui Viorel Morari în arest este suspiciunea rezonabilă de exercitare a presiunilor asupra martorilor acuzării, care au fost subalterni ai învinuitului”, explică Procuratura.

Fostu șef al Procuraturii Anticorupție a fost reținut pe 10 ianuarie la cererea procurorului general, după ce a fost efectuat un audit la instituția pe care a condus-o Morari.

Consiliul Superior al Procurorilor a acceptat suspendarea provizorie din funcție a lui Morari, până la adoptarea definitivă a hotărârii pe dosarul în care acesta este vizat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram