‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAngajații fabricii de zahăr din Fălești cer intervenția autorităților. 140 de persoane riscă să-și...

Angajații fabricii de zahăr din Fălești cer intervenția autorităților. 140 de persoane riscă să-și piardă locul de muncă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Angajații fabricilor de zahăr din Fălești și Drochia ale companiei Südzucker Mol­dova solicită autorităților măsuri de stopare a contrabandei cu zahăr stimulată de comerțul în baza patentei, se arată în articolul publicat de Mold-street.

În scrisoarea expediată, anagajații menționează că, reducerea exportului către UE a zahărului moldovenesc, asociat cu criza de supraproducție și scăderea prețurilor zahărului în UE, precum și sprijinul financiar considerabil oferit concurentului din partea statului polonez, a devenit o problemă pentru fabricile de zahăr autohtone.

„Stimați conducători ai Re­publicii Moldova! După cum cunoașteți, fabrica de zahăr din Fălești, care este una dintre cele două fabrici de zahăr Südzucker Moldova și-a sistat activitatea de la sfârșitul lunii octombrie 2019 până în aprilie 2021. Conducerea companiei a explicat colectivului că această decizie a fost luată din cauza scăderii considerabile a vânzărilor de zahăr din Moldova și acțiunilor anticoncurențiale ale întreprinderii Moldova Zahăr. Într-adevăr, în ultimii doi ani, datorită reducerii exportului către UE a zahărului moldovenesc, asociat cu criza de supraproducție și scăderea prețurilor zahărului în UE, precum și sprijinul financiar considerabil oferit concurentului din partea statului polonez, a devenit o temere pentru echipele fabricilor noastre de zahăr. Temerele au fost adeverite, deoarece în acest an a crescut contrabanda de zahăr la preț scăzut pentru export și concurență neloială”.

Totodată, cele 140 de persoane angajate și-au exprimat temerea că ar putea să piardă locul de muncă, unde activează.

„Vrem să aveți o claritate completă cu privire la sistarea activității fabricii de zahăr din Fălești. Nu este vorba doar de 140 de persoane care și-au pierdut deja sau își pot pierde locul de muncă în doi ani. Pentru majoritatea dintre noi, a lucra la fabrica de zahăr este o vocație profesională. Mulți dintre angajații noștri lucrează la fabrică din generație în generație”.

Mai mult, în ultimii ani, compania a realizat investiții majore în dezvoltarea și modernizarea fabricilor, cu toate acestea sectorul a degradat.

„În ultimii 15 ani, am crezut în perspectivele dezvoltării industriei sfeclei de zahăr din Moldova. Acest lucru a fost evident din investițiile solide pe care compania le-a făcut în modernizarea producției, precum și în pregătirea personalului. Astăzi, conducerea companiei le-a oferit angajaților o alternativă – să lucreze în alte întreprinderi de producție. Însă, după ce angajații noștri au lucrat mai mult de 25-30 de ani la întreprindere, este foarte dificil să se recalifice de la un specialist profesionist în zahăr la un colector de cabluri sau o croitoreasă, iar pentru mulți lucrători acest lucru este dificil de realizat din cauza circumstanțelor familiale. Din păcate, decizia de a sista activitatea fabricii de zahăr din Fălești nu va putea fi schimbată. Înțelegem conducerea companiei care a făcut acest lucru pentru a evita falimentul. Ne pregătim pentru dificultăți și schimbări, sistarea fabricii va avea drept consecință, șomarea a 140 de angajați, iar situația financiară a familiilor lor se va agrava. Închiderea fabricii va afecta și starea socio-economică a orașului Fălești și a regiunii în ansamblu. Compania a dedus sume considerabile de impozite la bugetul raional, oferind sponsorizare grădinițelor, școlilor, primariilor. Am dori însă, să avem speranța că deja în 2021 vom putea reveni la întreprinderea noastră. Din păcate, după acțiunea întreprinsă referitor la fabrica de zahăr din Fălești, se vor închide și alte departamente ale companiei”.

În context, angajații solicită implicarea instituțiilor responsabile pentru a soluționa problemele cu care se confruntă sectorul dat.

„Sperăm că veți putea restabili ordinea în țară, combate contrabanda, pedepsi dealerii necinstiți și veți obține o concurență civilizată și loială. Sperăm că, apelul nostru vă va atrage atenția. Cu sprijinul dvs., nu ne vom pierde speranța și optimismul și nu reducem posibilitatea de a restabili activitatea fabricii. Vrem să lucrăm acasă, astfel încât copiii noștri să își vadă viitorul în Moldova și să continue dinastiile forței de muncă în întreprinderile noastre moderne de producție”, se mai arată în scrisoare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›