O moldoveancă a revenit recent din China. Ministerul Sănătății: „Nu prezintă semne clinice de boală cauzată de noul tip de Coronavirus”

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că nu s-au înregistrat cazuri suspecte sau confirmate de boală cu virusul de tip nou Coronavirus, în Republica Moldova.

Foto: UNIMEDIA

Cu privire la persoana revenită din China, menționăm că, nu prezintă semne clinice de boală cauzată de noul tip de Coronavirus. Însăși faptul că a călătorit în orașul Wuhan din China (pe 4 ianuarie) nu denotă că are sau va face această boală.

Totodată, MSMPS, prin intermediul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și instituțiilor medico-sanitare, asigură monitorizarea, și în punctele de santinelă a situaţiei epidemiologice prin gripă, infecții acute a căilor respiratorii superioare şi infecții acute respiratorii severe la nivel național.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică, prin intermediul Punctului Focal Național pentru RSI, asigură monitorizarea zilnică a situaţiei epidemiologice la nivel internațional privind infecția cu Coronavirusul de tip nou, comunicarea și schimbul de informații cu Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European pentru Controlul Bolilor.

Simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

În scopul prevenirii cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), Organizația Mondială a Sănătății recomandă respectarea măsurilor de precauție, prin:

  • evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;
  • evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;
  • călătorii cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).


Pub