Averea procurorului general adjunct, Ruslan Popov, verificată de ANI mai devreme de solicitarea lui Stoianoglo

Deși Procuratura Generală a solicitat ANI-ului să verifice averile procurorului general adjunct Ruslan Popov la data de 23 ianuarie, inițierea controlului în acest sens a avut loc cu aproximativ trei săptămâni mai devreme, de la data de 3 ianuarie, în urma sesizării depuse de către Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției în privința acestuia.

Foto: realitatea.md

Potrivit ANI, la data de 17 ianuarie, după verificarea prealabilă a sesizării, Autoritatea Națională de Integritate a întocmit procesul-verbal prin care s-a inițiat controlul privind respectarea regimului juridic al averilor în privința lui Ruslan Popov.

Iar la 20 ianuarie curent informația despre inițierea procedurii de control a fost expediată Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, iar persoana supusă controlului a fost notificată despre inițierea procedurii de control.

La moment, inspectorul de integritate se află în procedura de acumulare a materialului probator, fiind solicitate în acest sens materiale și din cadrul Procuraturii Generale.

De menționat că potrivit anticoruptie.md, Ruslan Popov figurează în două dosare penale intentate în ultimii ani de Procuratura Anticorupție, potrivit unui document intern semnat de Viorel Morari. Ruslan Popov a fost subiectul mai multor investigații jurnalistice. El a condus, din 2010 până în ianuarie 2013, Direcţia control al urmăririi penale şi asistenţă metodică din cadrul Procuraturii Generale. Ulterior, Popov a fost promovat, fiind numit şef interimar al Procuraturii Anticorupţie. A fost suspendat din funcţia respectivă pentru scurt timp, după ce a fost pornit pe numele său un dosar penal pentru că nu a declarat, timp de aproape șapte ani, casa din Mileştii Mici.

Astfel, în urma investigației, Procuratura Generală a solicitat ANI să verifice averile procurorului general adjunct Ruslan Popov.

Procurorul Ruslan Popov insistă asupra faptului că proprietățile vizate în articol, cu excepția casei de locuit a familiei și automobilelor Hyundai Santa Fe ale lui și soției, nu-i aparțin lui, ci părinților, împreună cu familia fratelui, anumite contribuții având și socrii dumnealui, toate mijloacele financiare investite având proveniență legală, ce pot fi confirmate. Părinții nu au 100 de hectare, ci 20 ha de livadă. Mama acestuia a muncit și muncește de peste 15 ani în Italia, având venituri legale, acolo unde sunt stabiliți, de peste 10 ani cu traiul și fratele său, împreună cu familia, care au investit în afacerea respectivă mai multe proprietăți, inclusiv provenite din realizarea unor imobile.


Pub