Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   În imPAS? Președintele PAS Hâncești…

În imPAS? Președintele PAS Hâncești anunță că organizația nu o susține pe Olesea Stamate. Decizia a fost luată prin vot unanim

Neînțelegeri în Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la desemnarea candidatului pentru alegerile parlamentare din circumscripția Hâncești. Formațiunea a anunțat public că o înaintează pe fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, iar ulterior, Grigore Cobzac, și el membru PAS, a anunțat că va candida independent. Candidatura acestuia va fi susținută însă și de Organizația Orășenească a PAS din Hâncești. Anunțul a fost făcut de Marcel Petrușan, președintele Organizației orășenești PAS din Hâncești.

„În urma noutăților de ieri apărute în presă, referitor la candidații de pe circumscripția 38, în calitate de Președinte al Organizației orășenești PAS, trebuie să mă expun și eu. Noi, cei din Hâncești, permanent am mizat pe un principiu democratic în luarea deciziilor. Prin urmare, având candidatul desemnat de centru, d-na Stamati și un candidat membru PAS, înaintat de noi, d-nul Cobzac, am hotărât dilema prin vot. Unanim, colegii au ales candidatura d-nului Cobzac, pe care și îl vom susține”, a precizat Marcel Petrușan, președintele Organizației orășenești PAS din Hâncești. Petrușan a fost candidatul PAS la alegerile locale pentru funcția de primar al or. Hâncești.

Marcel Petrușan și Maia Sandu/sursa foto: Nicu Gușan, Radio Europa Liberă

Între timp, PAS a inițiat strângerea de semnături pentru Olesea Stamate. Anunțul a fost făcut de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Grigore Cobzac, membru al PAS și candidat al blocului ACUM la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a depus cerere de înregistrare a grupului de inițiativă în vederea participării la scrutinul din 15 martie, în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești, în calitate de candidat independent la funcția de deputat. Reprezentanții Platformei DA au declarat că au propus inițial ca Grigore Cobzac să fie candidatul comun al celor două formațiuni politice.

Citiți și: PAS, după ce Cobzac a anunțat că vrea să candideze independent: O vom susține pe Stamate

Contactat de ZdG, Cobzac a menționat că a decis să candideze independent după ce mai mulți colegi de partid din raionul Hâncești și-au exprimat dezacordul față de intenția PAS de a o desemna pe Olesea Stamate.

La scrutinul legislativ din 24 februarie 2019, Cobzac a obținut 33,44% dintre voturi. Anterior, el a fost deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova și președintele raionului Hâncești.

Până în prezent, în cursă a fost înregistrat candidatul PDM, Ion Mereuță, și cel al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Ștefan Gațcan.

De asemenea, Partidul Acțiune și Solidaritate a desemnat-o pe Olesea Stamate, Partidul Unității Naționale – pe Vlad Țurcanu, blocului electoral UNIREA – pe Dorin Chirtoacă și Partidul ,,Șor” – pe Vitalie Balinschi. Grupurile de inițiativă ale celor patru candidați sunt în proces de colectare a semnăturilor. Totodată, Partidul Liberal Democrat din Moldova a anunțat că îl desemnează pe Anatolie Postolachi, iar Platforma DA a precizat că nu va participa la scrutin, după ce Mihail Druță nu a acceptat să candideze din partea unui partid, dorind să fie susținut și de alte formațiuni.

Alegerile parlamentare noi din circumscripția electorală uninominală nr. 38 vor avea loc la 15 martie. Vineri, 24 ianuarie, a expirat termenul de depunere a actelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.