Prima ședință la Guvern pentru monitorizarea evoluției prețurilor: Consiliul Concurenței nu a găsit probe de înțelegere de cartel la creșterea prețului carburanților

Astăzi a avut loc prima ședință a grupului de lucru pentru analiza și monitorizarea evoluției prețurilor, convocată de premierul Ion Chicu. Acest grup are misiunea de a urmări prețurile la cele mai importante produse și servicii, în special la cele cu importanță socială mare.

Foto: UNIMEDIA

Unul din subiectele discutate a fost creșterea prețurilor la carburanți.

Ștefan Creangă, director ANRE, a informat că 123 de agenți economici dispun de licență pentru comercializarea produselor petroliere și 710 stații de alimentare cu produse petroliere în țară. În structura vânzărilor 70.3 % e motorina, 20.8% e benzina și 8.9% e gazul lichefiat. ANRE verifică doar un parametru, respectarea ratei de 10% de rentabilitate anuală pe activitate a titularului de licență. Creangă a menționat că rentabilitatea stabilită de lege poate fi ușor evitată prin creșterea exagerată a diverse costuri administrative, iar ANRE nu are nicio pârghie să intervină.

ANRE a informat că modificarea abordării de reglementare a fost implementată începând cu 1 Ianuarie 2019, dar mecanismul de plafonare a prețurilor de către ANRE, aplicat anterior, a fost mai eficient.

Reprezentantul Consiliului Concurenței a informat, la rândul său, că instituția a intervenit prin colectarea informațiilor pentru a identifica probe de existență a înțelegerilor de cartel, dar până în prezent nu sunt. CC cunoaște aspecte care demonstrează indirect că pot exista înțelegeri.

Un alt subiect a fost industria serviciilor de transport interurban de pasageri și creșterea calității și siguranței serviciilor.

Ministrul Economiei și Infrastructurii Anatol Usatîi a informat că din 2013, anul din care tarifele în transport nu au fost actualizate, costul la carburanți a crescut de 3 ori. Au crescut pe lanț costurile pieselor de schimb și a serviciilor de reparație, iar salariile pe țară s-au dublat în această perioadă. Vârsta unităților de transport antrenate în transportul interurban a crescut, iar acum pe rute circulă foarte multe unități învechite.

MEI a semnat un Plan de Acțiuni, agreat de companiile licențiate, care va determina creșterea siguranței și calității serviciilor de transport în trei etape, până în Septembrie 2020.

Din cadrul grupului de lucru creat la Guvern fac parte conducătorii MEI, MADRM, MSPSM, CNA, ANRE, ANSA, Serviciului Vamal, Serviciului Fiscal de Stat și alte structuri. Ședințele grupului de lucru vor avea loc de două ori pe săptămână.

Astăzi, mai multe rețele de benzinării au afișat noi prețuri la pompă, care sunt cu 3-12% mai mari decât anterior. Astfel, preţul unui litru de benzină A-95 (cea mai populară) a crescut de la 18,65 lei la 19,20 lei, sau cu 3%.

Amintim că la 17 ianuarie curent, mai multe rețele de benzinării au afișat noi prețuri la pompă, care sunt cu 3-12% mai mari decât anterior. Astfel, preţul unui litru de benzină A-95 (cea mai populară) a crescut de la 18,65 lei la 19,20 lei, sau cu 3%.

Și costurile în transportul public interurban s-au majorat din 1 ianuarie, după mai multe proteste ale agenților economici. Astfel, pasagerii care călătoresc cu un mijloc de transport de categoria II vor scoate din buzunare 60 de bani/km, iar pentru categoria confort - 70 bani/km.


Pub