Timpul de aștepare pentru programarea la examenul de șoferie a fost redus de la 2,5 luni la 45 de zile

Timpul de aștepare pentru programarea la examenul de șoferie a fost redus de la 2,5 luni la 45 de zile, a anunțat directoarea Agenției Servicii Publice.

Foto: UNIMEDIA

Prim-ministrul Ion Chicu a condus o ședință dedicată examinării progresului în procesul de îmbunătățire a obținerii permiselor de conducere și eliminarea corupției din sistem.

Autoritățile spun va fi mărit și numărul de examinatori și vor achiziționate mai multe mașini. ASP cooperează intens cu CNA în scopul prevenirii abordărilor de corupție și, în zilele următoare, va începe un program de instruiri anti-corupție pentru angajați.

Se preconizează și crearea unui clasament al școlilor auto și al instructorilor, care va oferi candidaților posibilitatea de a alege cea mai bună școală și cel mai bun instructor, din perspectiva calității obiective a serviciilor oferite.

Anual, pentru examinarea medicală a candidaților se cheltuie circa 70 de milioane de lei, iar 99.5% din aplicanți sunt apți. Acest fapt ar fi o probă de ineficiență a procedurii, spun autoritățile.

Chicu a cerut și revizuirea cadrului legal în cazul pierderii permisului de conducere, care, în prezent, presupune trecerea repetată a tuturor etapelor de obținere a actului. Premierul cerut și eliminarea examinării medicale pentru redobândirea permisului.

De asemenea, ar putea fi revizuit cadrul legal pentru simplificarea procesului de preschimbare a permiselor de tip vechi.

La începtului lunii ianuarie, Ion Chicu a reacționat la o serie de plângeri privind trucarea examenelor de șoferie. Multe nereguli au loc la capitolul înscrierilor pentru susținerea examenelor, unde persoanele stau mai mult de două luni în rând pentru a trece etapa decisivă.

Recent, unii candidați au semnalat probleme chiar și la programarea urgentă. Aceștia primesc eroare atunci când încearcă să se programeze, fiind nevoiți să recurgă la serviciile unor intermediari care fac programarea de urgență contra cost. Costul unor astfel de servicii se variază între 300 și 500 de lei.

Potrivit ultemelor date, din numărul total de 122 de mii de tentative, doar 38 de mii obțin permisul de conducere. Însă, la proba teoretică datele sunt mai pozitive - peste 80% susțin examenul.


Pub