Peste 500 de petiții, emise SIS-ului: Oamenii se plâng pe interceptarea telefoanelor și accesarea datelor cu caracter personal

Pe parcursul anului 2019, în adresa Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova au parvenit 505 petiţii, dintre care 46 au fost remise în format electronic. Din numărul total, 396 petiţii au fost adresate de către persoane fizice, 71- de către persoane juridice, 9- colective şi 29- petiţii anonime.

Foto: UNIMEDIA

Printre cele mai frecvente tematici abordate de către petiţionari se numără: reabilitarea victimelor represiunilor politice şi prezentarea informației privind temeiul accesării datelor cu caracter personal și a efectuării măsurii speciale de investigații-interceptarea convorbirilor telefonice.

Alte două subiecte formulate în cereri vizează pretinse nereguli din cadrul Armatei Naționale, a instituțiilor penitenciare din Republica Moldova, precum şi acțiunile ilegale ale angajaților din sistemul justiției (procurori, judecători, executori judecătorești).

Cât priveşte reabilitarea victimelor represiunilor politice, petiționarii au solicitat să li se ofere posibilitatea de a lua cunoștință cu dosarul personal al rudelor supuse represiunilor politice, să le fie eliberate copiile materialelor din aceste dosare şi copiile privind sechestrarea averii. De menţionat că, de la an la an, datele statistice indică o diminuare a numărului petițiilor pe acest subiect.

Pe parcursul anului 2019, conducerea Serviciului de Informaţii şi Securitate a primit în audiență 19 persoane.


Pub