Cecenii „tratează” homosexualitatea cu Coranul și alte știri agasante

PE SCURT

Președintele Dodon greșește de trei ori denumirea statului în care pleacă într-o vizită, trei familii din Chișinău sunt terorizate zilnic să asculte marșuri funebre, un demnitar dintr-o regiune a Rusiei declară că jurnaliștii care critică puterea trebuie „eliminați”, iar o tânără este terorizată de părinți ca să izgonească duhul rău din ea. Moldova.org a selectat câteva știri mai puțin obișnuite din ultima săptămână, care trezesc nedumerirea, indignarea sau ironia. Normalitatea e o noțiune relativă, nu-i așa?

PE LUNG

Trei familii din Chișinău, terorizate zilnic să asculte marșuri funebre

Trei familii care dețin apartamente la sol într-o curte de pe strada Alexe Mateevici din Chișinău sunt terorizate de câteva luni să asculte în regim non-stop muzică funebră. Oamenii susțin că un om de afaceri influent ar face presiuni asupra lor ca să le vândă locuințele la preț derizoriu și să acapareze terenul pentru o construcție multietajată. Acestea s-au adresat în repetate rânduri la organele de drept, însă nu au fost ajutați și au depus o sesizare pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md.

Oamenii au comunicat jurnaliștilor că problemele au început în 2016, când Raisa Timofei, fosta șefă a Direcției privatizare din cadrul Primăriei Chișinău, a procurat trei apartamente amplasate în ograda respectivă. Timofei le-ar fi propus și celorlalți trei proprietari să-i vândă locuințele, dar a fost refuzată. „Raisa Timofei ne-a amenințat că dacă nu dorim de bună voie, vom ceda locuințele de nevoie. Astfel, în unul din apartamente a fost dat în chirie unei familii numeroase, de vreo 30 de persoane. Făceau gălăgie, mizerie în curte. Ulterior, poliția i-a arestat pe mai mulți dintre ei, fiind suspectați de furturi, tâlhării, trafic de persoană. Apoi, Timofei a perfectat proprietățile pe numele ginerelui său, Vasile Lesnic. De atunci suntem hărțuiți cu marșul funerar”, a precizat Busuioc.

Locuitorii din curtea cu bucluc au mai spus că s-au adresat în repetate rânduri la poliție, însă oamenii legii nu au făcut altceva decât să constate contravenția și să întocmească peste 30 de procese verbale pentru perturbarea liniștei.

Igor Dodon și „Izrail”

Un mesaj pe Facebook legat de vizita ce a efectuat-o în Israel i-a dat bătaie de cap președintelui Igor Dodon. Astfel, mesajul acestuia a fost modificat de trei ori și tot nereușit. Și toate acestea din cauza denumirii statului Israel, care a fost scrisă în trei moduri diferite. Și toate cu erori. Abia din a patra încercare, denumirea geografică a statului a fost scrisă corect.

„Începe vizita de lucru în Izrail”, se arăta inițial în mesajul postat de șeful statului. Apoi „ Izrail” a fost modificat în „Istail”, iar ulterior în „Israil”. În versiunea finală, publicația arăta astfel: „Începe vizita de lucru în Statul Israel”.

În 2017, șeful statului a mai făcut o gafă „geografică”. Acesta anunța un zbor spre capitala Turciei, deși se îndrepta spre Istanbul.

„Piscină numai pentru barbati” în Daghestan

Trei femei din Daghestan s-au plâns la Procuratură pentru interdicția de a vizita cea mai mare piscină din Caucazul de Nord. Aceasta după ce administrația complexului sportiv Anji Arena a anunțat pe Instagram că de pe 20 ianuarie, intrarea pentru femei în piscină este interzisă. Postarea a fost imediat retrasă din cauza utilizatorilor revoltați, însă interdicția a rămas valabilă.

Reprezentanții complexului sportiv au explicat că interdicția a fost stabilită în urma solicitării venite chiar de la vizitatorii de ambele sexe. „Avem două piscine. Începând cu 21 ianuarie, una dintre ele, care este cea mai mare din Caucazul de Nord este vizitată doar de bărbați, iar cea de-a doua – care este puțin mai mică – doar de femei. Mai mult, o astfel de diviziune a fost organizată la cererea vizitatorilor – atât bărbați, cât și femei. Este convenabil pentru ele”, au declarat reprezentanții complexului sportiv.

Ksenia Babici, purtătoarea de cuvânt a organizației „Inițiative Juridice”, a declarat că organizația este pregătită să se ocupe de reclamațiile femeilor, care s-au plâns de discriminare.

„Tratamentul” cecen împotriva homosexualității aprobat de ministrul pentru politica națională

Ministrul pentru politica națională, Dzhambulat Umarov, a calificat drept vindecătoare citirea Coranului pentru o femeie din Cecenia care și-a acuzat anterior părinții că au bătut-o din cauza orientările sale sexuale. „Citirea Coranului într-o anumită situație, cu anumite discuții este într-adevăr inclusă în terapia medicinii tradiționale islamice”, a spus Umarov, scrie presa rusă.

Oficialul cecen a refuzat să-i dea crezare spuselor lui Aminat Lorsanova, o tânără originară din Groznîi, de 22 de ani, care a declarat că a fost torturată și bătută. Potrivit ministrului, este o „știre absurdă” legată de comunitățile LGBT și este „aruncată intenționat” în spațiul mediatic.
În ajun, Aminat Lorsanova a depus o cerere la Comitetul de anchetă din Rusia cu o cerere de a deschide un dosar penal împotriva părinților săi, prietenului lor și a medicilor din clinica unde a fost „tratată”. Potrivit fetei, în 2018, ea a fost torturată de două ori timp de mai bine de o lună și ținută într-un spital din cauza orientării sale sexuale.

Prima dată, ea a fost ținută într-o clinică din Groznîi în august 2018, Aminat a petrecut acolo 25 de zile. După aceea, fata a petrecut încă patru luni în dispensarul neuropsihiatric republican din Groznîi. Ea susține că în această perioadă, un cunoscut de-al tatălui său a bătut-o cu un băț de mai multe ori și, în același timp, a citit Coranul. Astfel, potrivit lui, el izgonea „duhul malefic din ea”.

Un locuitor al Scoției și-a găsit propriul mormânt în cimitir

Alan Hattel, un bărbat de 75 de ani din orașul scoțian Forfar, a descoperit accidental în cimitirul local piatra funerară cu numele său. Bărbatul nu știe cum aceasta a ajuns acolo, dar bănuiește că a fost instalată de fosta sa soție, de care s-a despărțit acum 26 de ani.
Scoțianul a spus că timp de trei-patru luni nimeni nu l-a sunat și bărbatul nu înțelegea de ce se întâmplă asta. După ce a depistat piatra de mormânt, și-a dat seama că prietenii și cunoscuții au considerat că el a murit, scrie Metro.co.uk

Potrivit lui Alan, piatra funerară cu numele său a fost instalată de fosta sa soție. Ei au divorțat acum 26 de ani, cei doi au doi copii. Deoarece și numele ei este scris pe piatră, scoțianul consideră că fosta soție vrea să fie înmormântată lângă el. Hattel recunoaște însă că ar prefera cremarea decât o înmormântare.

Autoritățile orașului au refuzat să divulge numele proprietarului ce deține locul din cimitir, unde a fost instalată o piatră funerară cu numele de Alan Hattel. Fosta sa soție nu a dorit să vorbească cu presa.

Cu toate acestea, scoțianul a fost deprimat de această veste. „A afla că ai o piatră de mormânt în cimitir în timp ce ești încă în viață nu este ceva care se întâmplă în fiecare zi”, a spus bărbatul.

Un demnitar rus i-a făcut pe pompieri să sară după cheile noilor mașini

Mikhail Ignatiev, șeful Chuvashiei (republica autonomă din componența Federației Ruse), înmânând pompierilor cheile noilor vehicule de serviciu, a încercat să fie amuzant. Acesta a ridicat cheile sus și l-a forțat pe unul dintre salvatori să sară după acestea. Imaginile video au fost postate pe Twitter.

Serviciul de presă al administrației a explicat că festivitatea a avut loc într-o atmosferă pozitivă și de aceea șeful autonomiei și-a permis acest lucru. De asemenea, Ignatiev îl cunoaște demult timp pe acest pompier.

Demnitarul a ținut cap de afiș în presa rusă, după ce a declarat că jurnaliștii și bloggerii care critică oficialitățile ruse și laudă viața în Europa și America trebuie să fie „eliminați”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.