22:59:43 28.03.2024
Stiri

Trei MUZICIENI de la Chișinău ar fi concertat în orașul din China de unde a pornit noul CORONAVIRUS UCIGAȘ: „Eu stau acasă în CARANTINĂ, în Brașov, însă muzicienii din Chișinău merg la repetiții fără probleme”

Social 24.01.2020 09:42 Vizualizări2601 Autor: Ziarul National
Trei MUZICIENI de la Chișinău ar fi concertat în orașul din China de unde a pornit noul CORONAVIRUS UCIGAȘ: „Eu stau acasă în CARANTINĂ, în Brașov, însă muzicienii din Chișinău merg la repetiții fără probleme”


Mai mulți artiști de la Filarmonica Banatul din Timișoara și de la alte filarmonici din România au concertat în orașul Wuhan din China, zonă unde este focar de infecție cu un coronavirus ucigaș, care creează panică în lume. Este alertă de călătorie acolo, iar muzicienii români s-au întors recent în țară, după un turneu de 50 de zile, informează tion.ro.

O orchestră formată din 50 de oameni s-a întors marți, 21 ianuarie, la Timișoara. Muzicieni de la Filarmonica Banatul din Timișoara, Arad, Oradea, Cluj, Brașov, București și Constanța au avut un turneu de 50 de zile în China, țară aflată acum sub alertă din cauza unui coronavirus letal. 18 dintre artiști sunt de la Filarmonica Banatul din Timișoara. Ei au concertat și în orașul Wuhan, considerat zona zero de alertă pentru noul virus. Printre cei 50 de persoane s-ar număra și trei muzicieni de la Chișinău. Cel puțin așa susține violoncelistul basarabean Radu Croitor, care, de asemenea, a fost în acest turneu.

„Muzicienii români sunt obligați să dea analize și să stea acasă două săptămâni. Eu am fost sunat de medic. M-a întrebat dacă nu am simptome. Stau acasă în carantină, în Brașov. Însă muzicienii din Chișinău merg la repetiții fără probleme. Muzicienii din Chișinău n-au fost pomeniți în articol și că merg la lucru fără probleme, în timp ce colegii lor din Timișoara sunt în carantină”, a scris Radu Croitor pe Facebook.




De două ori în Wuhan

Calendarul turneului arată că artiștii români au fost în Wuhan de două ori, în perioada 3-5 decembrie 2019. Concertul inaugural al turneului a fost la Wuan Qintai Grand Theatre, în primele zile din decembrie. Muzicienii s-au întors în Wuhan, în 2 ianuarie, însă au trecut doar prin aeroport, în drum spre un alt concert, la Chongqing. Abia în 20 ianuarie au pornit spre Europa, din Beijing.

Este alertă de călătorie în Wuhan, iar oficialii chinezi au sfătuit oamenii să nu viziteze deloc zona. Orașul este epicentrul unei epidemii de infecție, zona zero a unui nou tip de coronavirus. Primul caz a apărut în decembrie. Nouă oameni au murit, iar alte sute de persoane sunt infectate.

Virusul se extinde cu repeziciune, astfel că luni, chiar când muzicienii români s-au întors în Timișoara, autoritățile chineze au anunțat noi cazuri de îmbolnăviri în afara orașului Wuhan, în Beijing și Shenzhen. Virusul a ajuns și în afara Chinei. Un caz a fost confirmat în Japonia, altul în Coreea de Sud, iar alte două în Thailanda.

Artiștii, trimiși acasă… în carantină

Deși cântăreții români au fost de două ori în zona zero de alertă a noului virus, conducerea Filarmonicii Banatul din Timișoara nu se panichează. Artiștii au venit luni la Sala Capitol, direct de la aeroport, pentru a se întâlni cu colegii aflați la repetiții. Marți au fost la analize și se ține legătura cu Direcția de Sănătate Publică.

„Nu au fost în zona virusului decât în data de 3 decembrie, când acolo nu era declarat niciun virus. De atunci nu s-au mai întors acolo în zona respectivă, care a intrat în carantină. Am luat măsuri și am trimis colegii imediat ce au ajuns în Timișoara, la Medicina Muncii, să fie controlați, în ziua în care au ajuns. Au fost unii colegi și azi dimineață. Suntem în corespondență cu DSP, dacă mai este nevoie”, a declarat Ioan Gârboni, directorul instituției de cultură, pentru TION.

Cei 18 angajați ai filarmonicii care au fost în China vor sta acasă în următoarele 14 zile, într-un fel de carantină. Așa a decis directorul, care crede că nu este cazul să se creeze panică. De altfel, și ceilalți muzicieni au pornit spre casă, unde ar trebui să meargă direct la medic.

„De asemenea, prin decizie directorială, o să-i învoiesc două săptămâni, să stea acasă. Într-un fel de carantină. Nu este nevoie de concediu medical. Ei vor fi plătiți, bineînțeles. Sunt sfătuiți să nu contacteze mai multe persoane. Nu cred că o să se întâmple absolut nimic. Nu s-au făcut niciun fel de controale pe aeroporturi, nicăieri, nici în Germania, deși se știa că vin din China”, a conchis Gârboni.

Cum previne România apariția virusului

Despre virusul din China vorbește și Organizația Mondială a Sănătății, care a avertizat că noul tip de coronavirus s-ar putea răspândi cu ușurință la nivel mondial. Spitalele din întreaga lume au fost îndemnate să se pregătească pentru un eventual scenariu. Mai mult, medicii români spun că simptomele seamănă foarte mult cu gripa, iar eventualii bolnavi ar putea fi tratați în țară.

România a luat deja primele măsuri pentru a preveni prezența virusului în țară. Autoritățile intenționează să cumpere camere cu termoviziune care să identifice persoanele cu febră.

Coronavirusurile provin dintr-o familie mai mare de virusuri care creează diverse boli. Simptomele încep de la febră și pot ajunge la insuficiență renală. Se pot transmite ușor de la o persoană la alta. Virusul detectat în China creează febră și dificultăți respiratorii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md