Noi soiuri de mentă şi plante medicinale ale cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Moldova

Speranța(1) (1)

Recent, realizările remarcabile ale cercetătorilor din cadrul Institutului de Cercetare și Inovare al Universității de Stat din Moldova (ICI-USM) în domeniul mentei au fost incluse în Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova, ediţia anului 2020, prin ordinul nr. 80A din 15 noiembrie 2019 al Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante.

Este vorba de soiurile de mentă Nistru R1, Speranţa şi Victoria (autori: Vasile Ciobanu, Elena Peleah și Victor Melnic). Faptul permite producătorilor de plante etero-uleioase să planteze culturile de mentă pe suprafeţe extinse, pentru a fi utilizate în diverse ramuri ale economiei naţionale.

Noile soiuri de mentă reprezintă surse de compuşi biologic activi.

Soiul de mentă „Nistru R1”

Soiul Nistru R1 face parte din tipul de „mentă albă”. Datorită particularităţilor compoziţiei, soiul respectiv oferă un ulei esenţial de cea mai bună calitate. Se caracterizează prin procentul mare de ulei eteric (2,5-3,0 %), conţinutul de mentol liber în ulei ajunge până la 51-52 %, recolta de frunze – până la 3,0 tone la hectar şi ulei – până la 30 kg la hectar, rezistenţă mare la frig şi la secetă. Pot fi obţinute două recolte pe sezon.

Soiul de mentă „Victoria”

Soiul Victoria se referă la tipul de „mentă neagră”, deoarece tulpina şi frunzele au culoarea antocian (violet). Se caracterizează printr-un conţinut de ulei de până la 3,0 % şi mentol liber până la 50 % în ulei, recoltă de frunze până la 3,5 tone la hectar şi ulei – până la 30 kg la hectar.

Coeficientul de reproducere la ambele soiuri este de 1:20.

Soiul de mentă „Speranța”

Soiul Speranţa se caracterizează prin procentul mare de ulei eteric (până la 4,0 %); hibridul permite a fi obţinute 3,0-4,0 tone de frunze uscate la hectar şi până la 70 kg de ulei eteric la hectar. Se distinge prin conţinutul mare de carvonă în ulei eteric (73-75 %), posibilitatea obţinerii a două cosiri pe sezon (în iunie şi septembrie), un coeficient de reproducere înalt – 1:40.

Cele trei soiuri nominalizate sunt rezistente la secetă, la schimbarea bruscă a temperaturii, iar soiul Speranţa este rezistent şi la infecţiile micotice şi dăunători. Hibrizii noi permit recoltarea mecanizată şi pot fi cultivaţi pe terenuri mlăştinoase.
Noile soiuri sunt recomandate pentru obţinerea uleiului eteric şi frunze. Domeniile de aplicare a lor sunt medicina şi farmacopeea, industria alimentară, de parfumerie şi cosmetică.

Soiurile menţionate beneficiază şi de protecţie juridică: Nistru R1 este protejat prin Brevetul de invenţie pentru soi de plantă nr. 267, Speranţa, prin Hotărârea de acordare a brevetului de invenţie nr. 444 din 10.1.2020, iar Victoria – prin Hotărârea de acordare a brevetului de invenţie nr. 445 din 10.1.2020. În urma acestor hotărâri vor fi eliberate şi brevetele de invenţie respective.

În prezent, cercetătorii din Laboratorul de cercetări științifice „Biochimia plantelor” de la USM sunt preocupaţi de: studierea plantelor sălbatice etero-uleioase şi medicinale autohtone şi a celor introduse – care sintetizează substanţe biologic active –, determinarea compoziţiei uleiurilor eterice, efectuarea lucrărilor de selecţionare în scopul obţinerii unor hibrizi productivi.

Dr. Elena Peleah, cercetător ştiinţific superior
Margareta Prohin, specialist principal în proprietate intelectuală

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente