‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVadim Lupu, producător de fructe, după o vizită de studiu în Polonia: „Cu soiul...

Vadim Lupu, producător de fructe, după o vizită de studiu în Polonia: „Cu soiul Idared nu mai avem șanse de succes”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Recent, un grup de producători de fructe, membri ai Asociației Moldova Fruct, au participat la o vizită de studiu în Polonia. Scopul primar al deplasării a fost de a vizita una dintre cele mai mari expoziții din Europa de Est destinată industriei fructelor și legumelor TSW Expo din Polonia, la care au participat mai mult de 500 de expozanți, care au prezentat utilaj modern pentru sortarea, spălarea și depozitarea fructelor, soiuri noi de mere, produse pentru protecția livezilor, etc.

Producătorii din Moldova au vizitat și câteva cooperative de marketing. Polonezii vizitați au ținut să menționeze despre cât de mult au avut de suferit în urma embargoului impus de Rusia, dar și despre cum au reușit să se reorienteze, iar acum exportă mere în Egipt – o piață cu un număr mare de consumatori, India și Africa. Viziunea producătorilor de fructe din Polonia pentru următorii ani ține de diversificarea sortimentului de produse și a piețelor.

„Ar fi perfect dacă producătorii moldoveni ar învăța din experiența altora, nu din experiența proprie. Polonezii exportă și acum în Rusia prin Belarus, dar cantitățile sunt mici, iar riscurile sunt mari. Fermierii mici se orientează către alte domenii, încep să cultive pomușoare. Soiurile vechi cum ar fi Idared sunt defrișate și înlocuite cu afine, zmeură”, a spus Eugeniu Bumacov, specialist agrobusiness în cadrul Moldova Fruct.

Vadim Lupu, producător de fructe din Colicăuți, Briceni a relatat că vizita de studiu în Polonia l-a ajutat să-și construiască o imagine mai clară despre soiurile de mere pe care poți să le vinzi nu numai în Rusia, dar și pe alte piețe așa cum fac polonezii, Dubai, Egipt, India.

„Cu Idared nu mai avem șanse de succes. Trebuie să ne orientăm la cerințele pieței. Avem multe de învățat de la producătorii de fructe polonezi. Noi, din păcate, continuăm să mergem pe ideea: dacă piața rusă ne oferă preț bun în acest an, de ce să căutăm alte piețe, acest lucru ne poate face vulnerabili în viitor”, a explicat Vadim Lupu.

Tânărul este interesat să achiziționeze în următoarea perioadă o linie de sortare a merelor. În acest sens a discutat cu furnizori din Polonia.

„Nu vom putea vinde în următorii 2-3 ani dacă nu vom avea capacități de calibrare, sortare și spălare a fructelor. Cerințele față de fructe sunt altele decât acum 5 ani. Iată de ce cred că trebuie să ne informăm despre tendințe, soiuri noi și preferințe ale consumatorilor de pe diferite piețe și să acționăm”, a concluzionat tânărul producător.

‹ adv ›

Menționăm că, după embargoul impus fructelor poloneze în 2014 de către Federația Rusă, producătorii din Polonia au reușit să se reorienteze și să își comercializeze fructele pe piețe cum ar fi Emiratele Arabe, Egipt, India. Experiența polonezilor ar trebui să fie un exemplu de urmat pentru producătorii din Moldova care comercializează în continuare 99% din volumul de mere produse pe piața Federației Ruse.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›