(video) Adriana Bețișor și Andrei Baeșu, printre procurorii cercetați penal pentru modul în care s-a investigat frauda bancară. Stoianoglo: „Sunt bănuiți de abuz de serviciu și falsificarea actelor”

Mai mulți procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție sunt vizați într-un dosar penal fiind acuzați de abuz de serviciu și fals în acte publice. Printre aceștia figurează Adriana Bețișor și Andrei Baeșu, procurorii ce au investigat materialele legate de dosarul în frauda bancară.

Foto: UNIMEDIA

Despre aceasta a anunțat avocatul lui Veaceslav Platon, Ion Crețu, care a declarat că a depus o plângere la Procuratura Generală pe numele Adrianei Bețișor și a lui Andrei Baeșu, încă în luna noiembrie 2019.

„Am depus pe 13 noiembrie 2019 o plângere pe numele Adrianei Bețișor și a lui Andrei Baeșu, pe faptul cum au investigat frauda bancară. S-au descris toate faptele, cum au ascuns fapta infracțiunii, cum au falsificat acte, s-au anexat materiale, tot s-a explicat în plângerea dată. După care cererea a fost trimisă la Procuratura Anticorupție, de la Procuratura Anticorupție a fost trimisă înapoi la Procuratura Generală. De la Procuratura Generală a fost trimisă la PCCOCS. Nimeni, nimic nu făcea. Elementar audierea persoanei care a depus plângerea. Imediat când a fost numit domnul Stoianoglo, am depus o altă plângere cu privire la modul în care prima plângere a fost investigată. Acum este dosar penal pe numele Adrianei Bețișor și a lui Andrei Baeșu”, a declarat avocatul Ion Crețu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a confirmat că pe numele mai multor procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție este pornită urmărirea penală pentru abuz de serviciu și fals în acte publice.

„La moment, la Procuratura Generală sunt câteva dosare penale, însă, nu vreau să divulg familiile procurorilor implicați. Majoritatea procurorilor sunt bănuiți de abuz de serviciu și falsificarea actelor”, a declarat Stoianoglo.

Întrebat dacă ar putea fi plasați în arest preventiv cei doi, șeful PG a punctat că „va reieși din caz”.

După ce șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și-a dat demisia, în luna mai, interimatul acestei funcții este asigurat de către Adriana Bețișor, până la suplinirea funcției de Procuror-șef al PA prin concurs. Însă la scurt timp, dânsa a demisionat.

La 26 iunie, pe atunci prim-ministră, Maia Sandu a cerut demisia șefei interimare a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, și anchetarea acesteia pentru „prejudicierea statului în urma deciziilor sale întârziate și a instrumentării dosarelor la comandă politică”, acuzând-o că a tergiversat dosarul în frauda bancară pe numele deputatului Ilan Șor.

Ulterior, șefa interimară a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, a negat acuzațiile Maiei Sandu. Solicitată de UNIMEDIA, Bețișor a menționat că fiecare acțiune privind desfășurarea anchetei a fost raportată.

Iar la data de 6 august 2019, Adriana Bețișor a anunțat că pleacă din organele Procuraturii.

Cât despre Andrei Baeșu, acesta a fost numit procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, prin Ordinul procurorului general al Republicii Moldova, la data de 1 octombrie 2014.

Andrei Băieșu / Sursa:procuror.magistrat.md


Pub