Kievul și Moscova duc tratative cu privire la eliberarea ucrainenilor deţinuţi în Rusia

Kievul a început tratativele cu Rusia cu privire la eliberarea ucrainenilor deţinuţi în Rusia şi în estul Ucrainei, a anunţat joi administraţia prezidenţială ucraineană, potrivit Reuters.

Foto: https://www.imrussia.org/

„Am început deja o discuţie cu Federaţia Rusă despre schimbul de ucraineni - toţi, printre care tătari crimeeni, alţi ucraineni care se află pe teritoriul Rusiei”, a anunţat biroul preşedintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski.

Moscova şi Kievul au făcut un prim schimb de prizonieri în luna septembrie a anului trecut, măsură salutată de Occident şi considerată un pas major către detensionarea relaţiilor ruso-ucrainene după anexarea Crimeei de Rusia, transmite Agerpres.

La 7 septembrie 2019, două avioane care transportau 35 de prizonieri ucraineni şi 35 de prizonieri ruşi au aterizat pe aeroporturile din Moscova şi, respectiv, Kiev în cadrul unui schimb fără precedent între cele două ţări.

Regizorul ucrainean Oleg Senţov, care a fost ţinut în închisoare în Rusia, s-a aflat printre cei 35 de ucraineni care au fost transferaţi de la Moscova la Kiev. De asemenea, în acest schimb au fost incluşi cei 24 de marinari ucraineni arestaţi în strâmtoarea Kerci anul trecut.

În 2014, Rusia a ocupat şi anexat Crimeea, un punct strategic la Marea Neagră, ca ripostă la înlăturarea preşedintelui ucrainean pro-rus de la acea vreme, Viktor Ianukovici. La scurt timp, în regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, a izbucnit un conflict armat în care au fost ucişi aproximativ 13.000 de oameni, conform estimărilor ONU.


Pub