Viorica Dumbrăveanu: Sistemul de sănătate duce lipsă de 1400 de angajați

Potrivit ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu sistemul medical din Republica Moldova duce lipsă de circa 1400 de angajați.

Foto: UNIMEDIA

„Dacă mă întrebați care sunt măsurile întreprinse, în primul rând, ne axăm pe motivarea tinerilor specialiști, pentru că aici există un exod foarte mare și e o motivare foarte slabă pentru a-i aduce în sistem. Este vorba de acea majorare a indemnizației până la 120 de mii de lei care va fi acordată, dar știm că nu este nici pe departe motivant pentru acești tineri specialiști”, a declarat ministra.

Viorica Dumbrăveanu a spus că sistemul medical duce lipsă de oftalmologi, pediatri și alte specialități.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a prezentat astăzi rezultatele privind implementarea măsurilor de protecție socială a populației, aprobate la sfârșitul anului 2019.

Conform informațiilor prezentate, 12595 de persoane cu dizabilități au ridicat alocații sociale de stat majorate cu 40 % din cuantumul pensiei minime de dizabilitate, suma fiind majorată cu 323,8lei pentru dizabilitate severă, 302,21 lei – dizabilitate accentuată și 215,87 lei – dizabilitate medie. La fel, 9063 persoane vârstnice au primit alocații sociale majorate cu 323, 78 lei.

Totodată, 9010 beneficiari ai pensiei de urmaș pentru copii de până la 18 ani sau, în cazul în care acesta continuă studiile, până la 23 de ani, ridică lunar prestații sociale majorate, în sumă de 1044,21 lei.

Viorica Dumbrăveanu a menționat că pentru perioada rece a anului, 181.000 familii au ridicat ajutorul social majorat cu 150 lei, în prezent fiind în sumă de 500 lei, iar în anul curent, de indemnizație unică la nașterea copilului, majorată cu 388 lei și care constituie 8299 lei, vor beneficia circa 40358 copii.

O acțiune importantă care va fi realizată în acest an, este revizuirea perioadelor de reexaminare a pensiilor pentru limită de vârstă. Astfel, vor fi recalculate pensiile beneficiarilor de pensii stabilite pînă la 1 ianuarie 1999 și care au realizat un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani după stabilirea pensiei. În prezent la CTAS au fost depuse 2178 de cereri de reexaminare a pensiei.

Tot în 2019 a fost aprobată introducerea unei noi prestații care se acordă lunar soţului supraviețuitor pe o perioadă calculată reieşind din perioada pentru care a beneficiat soţul decedat de pensie pentru limită de vârstă. În prezent, au fost depuse 25 de cereri de acordare a îndemnizaţiei lunare.


Pub