Reprezentantul Special al OSCE pentru reglementarea transnistreană și-a încheiat vizita în Moldova: Rezultatele întrevederilor cu oficialii

Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană Thomas Mayr-Harting și-a încheiat vizita de trei zile în Republica Moldova.

Foto: gov.md

Scopul vizitei a fost de a revizui situația privind reglementarea transnistreană și stabilirea priorităților pentru anul 2020.

S-a pus accent pe mesajul de a avea o contribuție cât mai activă, inclusiv în soluționarea cazurilor de rezonanță cum ar fi cele ale cetățenilor Republicii Moldova Alexandr Rjavitin și Oleg Horjan, care de altfel nu sunt unicele și poartă un caracter „sistemic”.

Viceprim-ministrul Alexandru Flenchea a spus că Guvernul a aprobat următoarele priorități pentru anul 2020: libertatea de circulație în Zona de Securitate, drepturile omului, situația cu sediile școlilor din stânga Nistrului și armonizarea procedurilor, tarifelor vamale și a celor fiscal și, respectiv, măsuri de sprijinire a comerțului între părți și de promovare a exporturilor, extinderea serviciilor publice pentru locuitorii din regiunea transnistreană și apărarea drepturilor omului, controlul comun al frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, dar și unele proiecte de infrastructură precum reabilitarea drumului Chișinău – Odesa, inclusiv podul Gura Bâcului - Bâcioc.

Thomas Mayr-Harting a avut întrevederi cu Vadimr Krasnoselski, Igor Dodon, Ion Chicu, Alexandru Flenchea, Aureliu Ciocoi, lideri de partide și mediatori și observatori ai formatului 5+2.


Pub