14:16:21 25.04.2024
Stiri

„Cancerul a fost ÎNVINS”: Descoperire uluitoare! Celula imună care ucide cele mai multe tipuri de cancer, găsită accidental de oamenii de ştiinţă

Știri 23.01.2020 15:00 Vizualizări2467 Autor: Ziarul National
„Cancerul a fost ÎNVINS”: Descoperire uluitoare! Celula imună care ucide cele mai multe tipuri de cancer, găsită accidental de oamenii de ştiinţă


Un nou tip de celule imune care ucide cele mai multe tipuri de cancer a fost descoperit din greşeală de oamenii de ştiinţă britanici. Aceasta descoperire ar putea reprezenta un pas uriaş în tratamentul împotriva cancerului.

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff analizau sângele de la o bancă de sânge din Ţara Galilor, Marea Britanie, în căutarea de celule imune care ar putea lupta împotriva bacteriilor, atunci când au găsit un tip complet nou de celule T.

Acea nouă celulă imună poartă un receptor care nu a fost văzut niciodată, care acţionează ca un cârlig de prindere, se ataşază de majoritatea celulelor canceroase umane, în timp ce ignoră celulele sănătoase.

În studiile de laborator, s-a arătat că celulele imune echipate cu noul receptor ucid cancerul pulmonar, al pielii, sângelui, colonului, sânului, oaselor, prostatei, ovarului, rinichilor şi colului uterin.

Profesorul Andrew Sewell, autor principal al studiului şi expert în celule T, de la Şcoala de Medicină a Universităţii Cardiff, a declarat că a fost „extrem de neobişnuit” să descopere o celulă care luptă împotriva mai multor tipuri de cancer ceea ce poate conduce la conceperea unui tratament universal.

„Aceasta a fost o constatare serendipită, nimeni nu ştia că această celulă există”, a spus profesorul Sewell pentru The Telegraph, transmite gandul.ro.

„Descoperirea noastră a dat naştere perspectivei de a avea un tratament unic pentru cancer, un singur tip de celule T, care ar putea fi capabil să distrugă multe tipuri diferite de cancer la nivel mondial. Înainte de această descoperire, nimeninu credea că acest lucru ar putea fi posibil”, a continuat acesta.

Întrebat dacă această desoperirea înseamnă că cineva din Ţara Galilor este complet imun la cancer, profesorul Sewell a răspuns: „Posibil. Această celulă imună ar putea fi destul de rară sau s-ar putea ca mulţi oameni să aibă acest receptor, dar, din anumite motive, nu este activat. Momentan nu ştim "

Terapiile bazate pe celulele imune pentru a lupta împotriva tipurilor specifice de cancer există deja, dar în prezent sunt utile doar pentru unele forme de leucemie şi nu funcţionează pentru tumorile solide, care reprezintă cele mai multe tipuri de cancer.

Aceste tratamente - cunoscute sub denumirea de terapii CAR-T şi TCR-T - implică prelevarea de celule imune de la un pacient care sunt apoi modificate, astfel încât să se poată agăţa de molecule care stau la suprafaţa celulelor canceroase.

Celulele sunt apoi crescute în număr mare şi injectate în fluxul sanguin al pacientului.

Terapia CAR-T este folosită acum pentru anumite forme de leucemie, dar nu funcţionează pentru tumorile solide, marea majoritate a cazurilor de cancer. Terapiile TCR-T pot funcţiona şi la alte tipuri de cancer, dar trebuie să se agaţe de molecule numite HLA, care variază foarte mult în populaţie.

În schimb, noua celulă se ataşează de o moleculă pe celulele canceroase numită MR1, care nu variază la oameni, se găseşte aproape în toate celulele canceroase.

Acest lucru înseamnă că tratamentul ar putea funcţiona pentru majoritatea cazurilor de cancer, ceea ce creşte posibilitatea de crearea a unor bănci de celule imune speciale care să creeze un tratament instantaneu în viitor - „direct de pe raft” .

Cercetătorii au injectat celulele imune noi descoperite în şoarecii care erau purtîtori de cancer uman şi aveau un sistem imunitar uman. În urma acestui experiment au descoperit rezultate „încurajatoare” pentru lupta pentru eliminarea cancerului.

Aceştia au demonstrat că celulele T ale pacienţilor cu cancer de piele, care au fost modificate pentru a exprima noul receptor, ar putea distruge nu numai celulele canceroase ale pacientului, ci şi celulele canceroase din laborator ale altor pacienţi.

Profesorul Sewell a declarat că „oamenii potriviţi” sunt acum interesaţi de dezvoltarea potenţialelor noi terapii şi că progresul ar putea să fie acum unul „destul de rapid”.

De asemenea, echipa de specialişti susţine că studiile umane, cu pacienţii bolnavi, în stadiu terminal, ar putea să înceapă încă din noiembrie, dacă noul tratament trece în continuare testele de siguranţă de laborator.

„Acest nou tip de terapie cu celule T are un potenţial enorm pentru a depăşi limitările actuale ale CAR-T, care s-a luptat să identifice adecvat şi sigur. ţinte pentru mai multe tipuri de cancer”, a declarat profesorul Oliver Ottmann, şeful departamentului de hematologie al Universităţii Cardiff, al cărui departament se ocupă de terapia CAR-T.

Daniel Davis, profesor de Imunologie la Universitatea din Manchester, a declarat că a fost o descoperire interesantă care a deschis uşa terapiei celulare care poate fi folosită pentru mai multe persoane.

„Suntem în mijlocul unei revoluţii medicale care valorifică puterea sistemului imunitar de a combate cancerul. Dar nu toată lumea răspunde la terapiile actuale şi pot exista reacţii adverse dăunătoare. Echipa a demonstrat în mod convingator că, într-un vas de laborator, acest tip de celule imune reacţionează împotriva unei serii de celule canceroase diferite. Încă trebuie să înţelegem exact cum recunoaşte şi ucide celulele canceroase, în timp ce nu răspunde la celulele sănătoase, normale”.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Immunology.

Cinci lucruri pe care nu trebuie să le ignori niciodată:

1. Orice pierdere bruscă de greutate atunci când nu ţii dietaă.

2. Sânge în materiile fecale sau în urină.

3. Tuse cu sânge.

4. O umflătură la nivelul sânului, nivel inghinal, testicular, pe partea laterală a gâtului sau a axilei.

5. Dureri severe inexplicabile.


Reducerea riscurilor de apariţie a cancerului | 9 recomandări făcute de Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului:

1. Să ai o greutate „sănătoasă”. Menţine-ţi greutatea în intervalul sănătos şi evită creşterea în greutate.

2. Fii activ fizic. Fii activ fizic în fiecare zi - mergi mai mult şi stai mai puţin.

3. Mănâncă o dietă bogată în cereale, legume, fructe şi fasole. Produsele integrale, legumele, fructele şi leguminoasele, cum ar fi fasolea şi lintea, ar trebui să fă fie o parte majoră a dmeselor zilnice.

4. Limitează consumul de „fast food” şi alte alimente procesate bogate în grăsimi, amidon sau zaharuri. Limitarea acestor alimente ajută la controlul aportului de calorii şi la menţinerea unei greutăţi sănătoase.

5. Evită consumul de carne roşie procesată. Consumă cantităţi moderate de carne roşie, precum carne de vită, carne de porc şi miel. Carnea procesată ar trebui consumată în cantitătţi foarte mici.

6. Limitează consumul de băuturi îndulcite cu zahăr. Bea în mare parte apă şi băuturi neîndulcite.

7. Limitaţi consumul de alcool. Pentru prevenirea cancerului, cel mai bine este să nu bei alcool.

8. Nu lua suplimente pentru prevenirea cancerului. Scopul este de a răspunde nevoilor nutriţionale doar prin dietă.

9. Pentru mame: alăptaţi copilul, dacă puteţi. Alăptarea este bună atât pentru mamă, cât şi pentru copil.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md