Comisia de la Veneția critică Parlamentul pentru adoptarea proiectului de lege privind CSM, fără avizul său

Irina Odobescu
23/01/2020
tv8.md

Comisia de la Veneția a venit, joi, cu un aviz urgent la inițiativele autorităților de la Chișinău în ceea ce privește modificările constituționale referitor la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și sporirea numărului membrilor CSM. Comisia își expune regretul că 55 de deputați au votat Lege privind CSM din 20 decembrie, fără a aștepta avizul. Cu toate acestea, creșterea numărului de magistrați la CSM de la 12 la 15 „poate fi pozitivă”, făcându-se referință la funcțiile instituției.

„Este regretabil că Parlamentul Republicii Moldova nu a așteptat actualul aviz urgent și a adoptat proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 947/1996 privind Consiliul Superior al Magistraturii din 20 decembrie 2019” , se arată în răspunsul Comisiei de la Veneția.

Creșterea numărului membrilor CSM ar putea contribui la „responsabilizarea calitativă a judecătorilor, evaluarea acestora și disciplină”. Curtea mai scrie că „toate instituțiile din Republica Moldova ar trebui să coopereze fidel și productiv între ele pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru independența și integritatea sistemului judiciar (...), cu respectarea prevederilor Constituția Moldovei și cu principiile internaționale ale democrației și ale statului de drept.”

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, a adus mulțumiri Comisiei de la Veneția pentru avizul urgent privind amendamentele la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

În răspunsul Comisie de la Veneția este menționeată și disponibilitatea instituției de a coopera constructiv pe viitor cu Chișinăul.

Amintim că CSM argumentează necesitatea schimbărilor în vederea excluderii incidentelor sau blocajelor în activitate, în special, la întrunirea cvorumului.

Irina Odobescu
23/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii