/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Republica Moldova cheltuie pentru justiție mai mult decât media Consiliului Europei, potrivit unui raport al CRJM

missing
23 ianuarie 2020, ora 08:04

Republica Moldova cheltuie pentru justiție mai mult decât media Consiliului Europei. O arată un raport realizat de către Centrul de Resurse Juridice. Acesta mai arată că pentru anul 2018, în scopul reformării justiției au fost alocate 38,3 milioane de euro. Chiar și așa oamenii de rând cred că cheltuielile nu sunt justificate.

Potrivit Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), în anul 2018 țara noastră a alocat un buget ce depășește 38 milioane de euro pentru reformele din justiție. Ceea ce înseamnă o creștere de opt ori, dacă e să comparăm cu anul 2004.

RESURSE ALOCATE PENTRU REFORMA JUSTIȚIEI:

  • 2004 – 4,6 mil. euro;
  • 2006 – 7,3 mil. euro;
  • 2008 – 13 mil. euro;
  • 2010 – 13,2 mil. euro;
  • 2012 -16,7 mil. euro;
  • 2014 – 28,7 mil. euro;
  • 2016 – 29,3 mil. euro;
  • 2018 – 38,3 mil. euro.

Sursa: CRJM

Același raport ne arată că în anul 2016, Moldova era printre primele zece țări din Europa, cu cea mai mare pondere din bugetul alocat justiției. Președintele Centrului de Resurse Juridice, deși susține că încrederea în justiție este joasă, banii oricum trebuiau investiți, pentru a crea premise ca domeniul să genereze schimbări calitative.

VEACESLAV GRIBINCEA, PREȘEDINTE CRJM: Anterior noi plăteam judecătorii prost, acum îi plătim mult mai bine. Cu un salariu de 4 mii de lei a judecătorilor începători din Chișinău era practic imposibil de existat, aceasta însemnând o bombă cu o detonare întârziată pentru orișicare din judecători. Cu salarii mai bune există o premisă pentru judecătorii care vor să fie și să rămână onești în profesie”.

Între timp, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii amintește despre starea clădirilor, în care își au sediile instanțele de judecată.

DOREL MUSTEAȚĂ, PREȘEDINTE INTERIMAR AL CSM: Instanțele au rămas pe loc. Trebuie de investit și în construcția clădirilor, după cum a fost conceptul. La moment sunt foarte mari dificultăți, atât le suportă justițiabilii cât și lucrătorii instanțelor de judecată”. 

Oamenii pe care i-am întâlnit în fața Curții de Apel Chișinău au păreri diferite despre schimbările din justiție, produse în ultimii ani: „Nu au ajutat în măsura așteptărilor, bănuiesc, dar schimbări față de anii 2000 și justiție de acum, este o schimbare foarte substanțială”; „Nu văd eficiența schimbărilor și nici schimbări nu prea văd”.

Raportul prezentat de CRJM mai arată însă că, per cap de locuitor, suma alocată de Moldova este oricum de patru ori mai mică decât media Consiliului Europei. În 2018 a fost de 14 milioane, de patru ori mai puțin decât media CoE.

 REPORTERĂ: MIHAELA TARLAPAN

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram