‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProprietarul unei ferme verticale din Kiev: Cei 30 de metri pătrați ne pot oferi...

Proprietarul unei ferme verticale din Kiev: Cei 30 de metri pătrați ne pot oferi recolta obținută pe un ha de teren deschis

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În condițiile în care subiectul cel mai discutat de agrarienii ucraineni ține de piața funciară, unii demonstrează că este posibil să lansezi o afacere agricolă și fără a avea teren. Serghei Nikiforov este cel care a deschis o fermă verticală chiar în orașul Kiev.

„Îmi place să citesc despre tehnologii moderne. Într-o zi, întâmplător, am găsit un articol despre fermele verticale din SUA și cultura hidroponică. Mi s-a părut interesant și am decis să aflu mai multe și, într-un final, am implementat ideea”, a spus Serghei Nikiforov.

Ideea însă, nu este tocmai ieftină, astfel, containerul în care este construită ferma s-a ridicat la o sumă de 6 cifre (grivne), susține antreprenorul. Suma exactă refuză să o spună, însă planifică să-și recupereze investiția în circa 3 ani, scrie Seeds.org.ua.

„Această tehnologie permite să obținem 8-13 recolte pe an, în dependență de cultură. Într-un astfel de container, care are doar 30 de metri pătrați, este posibil să crești 4,5 tone de salată pe an și să obții o recoltă echivalentă cu cea de pe un câmp de un hectar sau 300 de metri pătrați de seră”.

În noiembrie, fermierul a obținut prima recoltă test de verdețuri: ruccola și salată.

„Acum este faza de testare, le fac pe toate singur, este o plăcere deosebită să semeni, obții răsad, apoi plantezi”.

Care este venitul? Proprietarul fermei susține că, are deja contract stabilit cu un restaurant din regiune, unde vor fi testate produsele obținute, însă prețul verdețurilor nu diferă de cel care restaurantul îl oferă altor parteneri.

Fermele urbane au devenit populare în SUA și Europa. Potrivit prognozelor Global Vertical Farming report, piața globală a fermelor verticale în următorii 4 ani va crește cu 8,4% și în anul 2024 va constitui 1,9 miliarde dolari.

‹ adv ›

FOTO: facebook/Serghei Nikiforov

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›