Secretara Generală a Consiliului Europei: Reforma justiției trebuie să reflecte obligațiile țării ca stat membru al Consiliului Europei

Marija Pejčinović Burić, Secretara Generală a Consiliului Europei, a declarat că proiectul reformei justiției va trebui să aibă „sprijinul activ al tuturor părților interesate și să reflecte obligațiile țării în calitate de stat membru al Consiliului Europei”.

Foto: coe.int

„Experții noștri au concluzionat că modificările dorite trebuie să aibă la bază un concept strategic clar, inclusiv la nivel legislativ. Acest concept ar trebui să aibă sprijinul activ al tuturor părților interesate și să reflecte obligațiile țării în calitate de stat membru al Consiliului Europei. Conceptul ar trebui să ofere o viziune strategică potrivită pentru reformele planificate și să se bazeze pe o evaluare detaliată a nevoilor care să justifice și să explice inițiativele legislative și politice care vor urma. Instituțiile în cauză vor trebui să lucreze împreună constructiv și fără grabă pentru a atinge aceste obiective importante”, se arată în declarația Secretarei Generale.

Recent, un grup de lucru al Consiliului Europei s-a aflat la Chișinău pentru a acorda suport Republicii Moldova în implementarea reformei justiției.

Experții Consiliului Europei au recomandat Guvernului Republicii Moldova să asigure un proces veritabil de discuții publice a proiectelor de lege cu toate părțile interesate, inclusiv cu judecătorii și societatea civilă. După care, proiectul va putea fi remis Comisiei de la Veneția pentru expertiză. Totodată, este inacceptabilă grăbirea procesului doar pentru a reuși să se remită Comisiei de la Veneția pentru examinare, în cadrul ședinței plenare din luna martie. Părțile au agreat că proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor ar putea fi remis pentru expertiză în cadrul ședinței plenare din luna iunie 2020.


Pub