(doc) Comisia de la Veneția a avizat pozitiv proiectul pentru modificarea Legii cu privire la CSM

Comisia de la Veneția susține că este „regretabil” faptul că Parlamentul Republicii Moldova a votat proiectul de lege pentru adoptarea modificărilor cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) fără a aștepta avizul Comisiei. Însă, organul consultativ al Consiliului Europei salută modificările constituționale incluse în proiectul respectiv.

Foto: UNIMEDIA

„Pentru Comisia de la Veneția și Direcție, este regretabil că Parlamentul Republicii Moldova nu a așteptat avizul prezent înainte de adoptarea proiectului de lege. Comisia și Direcția speră că viitoarea cooperare cu Republica Moldova va fi mai constructivă și de fond”, se arată în documentul publicat.

De asemenea, Comisia de la Veneția spune că propunerile privind majorarea membrilor CSM de la 12 la 15 și înlăturarea membrilor „din oficiu” sunt binevenite în ceea ce privește evaluarea, conducerea, disciplina și responsabilitatea judecătorilor.

„Direcția își exprimă disponibilitatea pentru cooperare în acest cadru, deoarece aceasta ar putea fi o oportunitate de a aborda mai multe probleme structurale la nivel constituțional, inclusiv cerința unei majorități calificate pentru alegerea membrilor titulari”, se mai spune în document.

Totodată, Comisia mai subliniază că alegerea membrilor care nu sunt judecători cu votul „majorității deputaților aleși” este o măsură binevenită, întrucât „reflectă obiectivul ca membrii titulari să fie aleși cu un sprijin larg al Parlamentului”.

Cu toate acestea, Comisia spune că s-ar putea considera că „majoritatea deputaților aleși” este un prag scăzut și Guvernul va dispune, în mod normal, de o astfel de majoritate. Prin urmare, acest proiect poate crea posibilitatea ca membrii care nu sunt judecători să constituie un grup coerent și cu gânduri similare, în conformitate cu interesele Guvernului.

„Acesta este motivul pentru care Comisia de la Veneția a recomandat în trecut și în alte contexte că „alegerile membrilor consiliului judiciar din componența parlamentară să fie cu o majoritate calificată de două treimi, cu un mecanism împotriva posibilelor impasuri sau printr-o metodă proporțională ceea ce asigură că opoziția are o influență asupra compoziției Consiliului”, susține Comisia de la Veneția.

În acest sens, organul consultativ al Consiliului Europei recomandă ca să fie propuși candidații de anumite structuri externe, care nu sunt sub control guvernamental, cum ar fi facultățile de Drept sau organizația avocaților.

„Înființarea unei comisii independente non-politice ar putea fi luată în considerare. Această problemă ar trebui abordată în contextul modificărilor constituționale în curs de pregătire”, se mai arată în document.

Cu 51 de voturi, deputații au adoptat, în lectura finală, în cadrul ședinței plenare din 20 decembrie, un proiect de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

Iar la data de 28 decembrie, Igor Dodon a sesizat Curtea Constituţională (CC), solicitând examinarea, în regim de urgenţă, a proiectului de Lege cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.


Pub