Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Salariile medicilor vor fi majorate…

Salariile medicilor vor fi majorate cu 10%

Începând cu 1 aprilie 2020, angajații din sistemul medical vor avea salarii mai mari. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Guvern miercuri, 22 ianuarie.

Conform documentului, este propusă majorarea cu 10% a mărimii salariilor de funcție ale personalului medical cu studii superioare (medici), personalului medical mediu, personalului medical inferior, personalului administrativ-gospodăresc și personalului de conducere din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) notează în nota informativă că banii necesari vor fi luați „din contul și în limita mijloacelor contractate de către instituțiile medico-sanitare publice cu Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), precum și din alte surse de venit, în conformitate cu legislația în vigoare”.

Cheltuielile necesare pentru implementarea proiectului propus se estimează pentru anul 2020 la peste 299 de milioane de lei, „resurse financiare planificate în cadrul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală”.

În același timp, CNAM a anunțat, într-un comunicat de presă, că a acumulat, în anul 2019, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (FAOAM) venituri de peste 7,6 miliarde de lei, depăşind cu aproape 759 de milioane de lei, adică 11%, suma înregistrată în 2018.

„Principala sursă de venituri a fost reprezentată de contribuţiile procentuale din salariu şi din alte recompense, în volum de peste 4 miliarde 645 de milioane de lei, după care urmează transferurile din bugetul de stat, cu aproape 2 miliarde 814 milioane de lei. Primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au atins cifra de 123 de milioane de lei, iar alte venituri au însumat cca 55 de milioane”, menționează CNAM.

Totodată, cheltuielile din FAOAM în anul 2019 au constituit circa 7,5 milioane de lei, în creştere cu peste 775 de milioane sau cu 11,6% faţă de 2018. Transferurile efectuate din fondul de bază pentru serviciile prestate de instituţiile medicale contractate au fost de aproximativ 7,3 miliarde de lei, cu peste 11,3% mai mult faţă de 2018.