Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce spune Comisia de la…

Ce spune Comisia de la Veneția despre modificarea Legii cu privire la CSM

Comisia de la Veneția transmite că este „regretabil” faptul că modificările la Legea cu privire la CSM au fost adoptate fără a aștepta avizul acesteia.

În opinia publicată miercuri, 22 ianuarie, Comisia salută propunerea privind majorarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de la 12 la 15, precum și faptul că din componența acestuia vor face parte și reprezentanți din instanțele inferioare.

Comisia de la Veneția mai notează că este binevenită numirea de către Parlament a celor cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari, cu votul majorității deputaților aleși, iar o majoritate mai puternică ar trebui să includă și opoziția, lucru ce ar trebui să fie luat în considerare și în contextul pregătirii unor modificări constituționale.

În același timp, Comisia sugerează ca, de exemplu, candidații să fie propuși de anumite structuri externe, neguvernamentale, cum ar fi facultățile de Drept sau barourile de avocați; să fie creată o comisie independentă în acest sens.

Comisia de la Veneția își exprimă disponibilitatea de a oferi asistență suplimentară și reiterează declarațiile președintelui Gianni Buquicchio făcute în cadrul vizitei în R. Moldova din 20 decembrie, când a menționat că toate instituțiile ar trebui să coopereze pentru a găsi o soluție pe termen lung privind independența și integritatea sistemului judiciar.

La sfârșitul lunii decembrie, președintele R. Moldova a depus o sesizare la Curtea Constituțională, solicitând ca judecătorii să se expună cu privirea la constituționalitatea modificărilor votate de Parlament.