Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

22 Ian. 2020 / 19:31

Evoluţia procesului de demonopolizare a pieţei metalelor uzate, examinată la Guvern

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat o şedinţă pentru a examina evoluţia procesului de demonopolizare a pieţei metalelor uzate.

La şedinţă a participat ministrul Anatol Usatîi, secretarul de stat Iulian Postică, responsabili din cadrul Agenţia Naţională Transport Auto, de la Agenţia Servicii Publice şi companiile licenţiate pentru activităţile de colectare şi comercializare a metalelor uzate, cu excepţia companiei care a deţinut monopolul în trecut.

La începutul şedinţei, Ion Chicu a menţionat: „Azi discutăm despre activitatea agenţilor economici licenţiaţi în domeniul colectării metalelor uzate. Vom elimina orice monopol care împiedică dezvoltarea competitivă a business-ului. Vrem să ştim ce probleme confruntaţi şi cum putem îmbunătăţi condiţiile de activitate”.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii (MEI), Anatol Usatîi a informat premierul despre faptul că MEI a examinat problemele din domeniu pe tot lanţul de colectare - transport - comercializare, pentru a cunoaşte elementele ce pot fi îmbunătăţite.

Conducerea ANTA a informat şeful Executivului despre măsurile întreprinse pentru prevenirea presiunilor din partea inspectorilor asupra companiilor de transport, care au inclus implementarea unui set de proceduri menite să combată corupţia în cadrul structurii.

Reprezentanţii companiilor licenţiate au mulţumit Guvernului pentru liberalizarea pieţei şi oportunitatea de a comunica deschis şi direct. Participanţii la şedinţă au menţionat creşterea costului metalelor uzate după implementarea acţiunilor de demonopolizare.

În cadrul discuţiei, reprezentantul unui operator licenţiat a declarat că există cazuri de presiune din partea fostului monopolist asupra vânzătorilor, transportatorilor şi cumpărătorilor metalelor uzate. Şeful Executivului a solicitat probe şi a asigurat că pe fiecare caz probat autorităţile competente vor întreprinde măsuri hotărâte.

Premierul Chicu a menţionat necesitatea urmăririi provenienţei metalelor, pentru a preveni furturile intenţionate a metalelor cu scopul vinderii lor în calitate de uzate.

În finalul şedinţei, prim-ministrul a dispus formarea unui grup de lucru care va colecta problemele şi va identifica soluţii pentru acestea, asigurând deplin respectarea cadrului legal naţional, în special respectarea cerinţelor menite să protejeze drumurile naţionale.

 

 

 

Comentarii