11:40:44 19.04.2024
Stiri

Emergin Europe: Procurorul Morari, persecutat de președinte

Anticorupție 22.01.2020 10:00 Vizualizări2247 Autor: Ziarul National
Emergin Europe: Procurorul Morari, persecutat de președinte Captură


Situația privind arestarea șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este calificată de unele surse media din Vest drept „răfuială” a președintelui socialist Igor Dodon. Și asta pentru că liderul informal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), aflat la guvernare, a ajuns subiect de investigații în dosare privind finanțarea ilegală a campaniei sale prezidențiale în 2016, dar și sponsorizarea generoasă a PSRM din Rusia, se arată într-un material publicat de portalul Emerging Europe.

Potrivit autorului materialului, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este „funcționar public cu demnitate, eficient și bine apreciat, care nu s-a aplecat în fața puterii”: „Morari a fost adesea apreciat de către corpul diplomatic drept unul dintre puținele semne că sistemul de justiție profund corupt al țării ar putea fi reformat”.

Autorul scrie că victoria lui Dodon în alegerile locale, demiterea Guvernului Sandu, numirea unui executiv „tehnocrat”, în care sunt incluși mai mult de cinci dintre consilierii președintelui și respingerea relațiilor cu Europa în favoarea unor legături mai bune cu Rusia au arătat că Partidul Socialist de guvernământ recurge la tactici din ce în ce mai autoritare.

Cu toate acestea, cazul lui Morari este deosebit de alarmant, deoarece el a fost unul dintre puținii actori care au dat încredere investitorilor străini. Ascensiunea rapidă la putere a PSRM a avut ca rezultat schimbări comerciale alarmante - cu o creștere de 40 la sută a fluxului de capital din fosta URSS, care anterior abia de reprezenta o treime din afacerea pierdută pentru investitorii europeni, care nu pot tolera riscurile prezentate de stat capturat.

Morari l-a jignit pe președintele Dodon cu mai multe ocazii. El a oferit, de asemenea, multor oameni din R. Moldova atât speranță, cât și frustrare, pentru interpretarea legii conform buchiei sale - nu pentru câștig personal sau pentru asigurarea apropierii de putere. Un exemplu în acest sens este cazul de finanțare a campaniei electorale a socialiștilor din 2016, pe care Morari a început să-l investigheze, se arată în material.

„În mod separat, Morari a cerut președintelui și apropiaților săi să răspundă pentru donațiile ilegale de campanie primite de la entități off-shore din Bahamas și, probabil, Regatul Unit, în valoare de 1,5 milioane de dolari SUA. De asemenea, Morari a presat PSRM să răspundă la întrebările privind furtul în 2015 a unui miliard de dolari americani din sistemul financiar al Moldovei. Aceasta este o crimă semnificativă, pentru care Dodon a încercat să dea vina pe criticii săi și să justifice folosirea forței împotriva adversarilor săi - în special a lui Vladimir Plahotniuc, despre care președintele susține că a fost responsabil de crimă. Acum, Viorel Morari, aflat în arest în penitenciar obișnuit, în loc de arest preventiv - este și el vinovat. Cu toate acestea, până în prezent, autoritățile nu au furnizat nicio dovadă a vinovăției sale”, scrie autorul.

Cristina Petru atrage atenția că, numai cu două luni în urmă, Morari îl presa pe președinte să răspundă pentru implicarea socialiștilor în furtul din sistemul bancar, în timp ce, în paralel, emitea demersuri de căutare și înghețare a activelor oponentului principal al PSRM, Plahotniuc.

Ea compară modul în care a fost arestat șeful Procuraturii Anticorupție cu tacticile folosite de NKVD, renumita poliție politică sovietică. Morari a fost învinuit exact de lucrurile pentru care a cerut răspunsuri președintelui. Spre deosebire de Dodon, mai constată Cristina Petru, Morari nu a fost implicat în fraude legate de finanțe publice, cum a fost demonstrat de RISE în cazul liderului de facto al PSRM.

Referitor la afirmațiile potrivit cărora șeful Procuraturii Anticorupție ar fi fost implicat, într-un anumit fel, în frauda bancară, protejând vinovații, autorul scrie că președintele Dodon s-a folosit de șocul colectiv, legat de furtul miliardului, ca „să justifice ceea ce nu poate fi justificat”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md