14:57:49 25.04.2024
Stiri

Dodon, mână-n mână cu Șor? Cum ajută socialiștii afacerea duty-free a lui Șor, împreună cu democrații

Economie 22.01.2020 12:34 Vizualizări6975 Autor: Ziarul National
Dodon, mână-n mână cu Șor? Cum ajută socialiștii afacerea duty-free a lui Șor, împreună cu democrații Radu Marian // Facebook


Magazinele duty-free, gestionate de Ilan Șor, care a plecat din R. Moldova în luna iunie 2019, vor funcționa nestingherit în continuare, datorită acțiunilor actualei guvernări.

Cel puțin, așa afirmă deputatul de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, potrivit căruia aceste magazine continuă să comercializeze „țigări de contrabandă”, datorită unei prevederi din politica bugetar-fiscală, votată pe ascuns, în decembrie 2019, de către socialiști și democrați.

„Acesta e cadoul primit de Ilan Șor și Vladimir Andronachi de la Dodon de 1 ianuarie. Prevederea legală care obliga magazinele lui Şor (acum preluate de Andronachi) să vândă țigări avertismente legale a fost anulată de Parlament. Cum? Prin introducerea pe ascuns a unei prevederi în politica bugetar-fiscală și votată de socialiști și democrați. Şor a fugit din R. Moldova, dar afacerile lui prosperă, datorita lui Igor Dodon. Acesta e prețul plătit de cetățenii Moldovei pentru poftele președintelui”, acuză Marian.

Potrivit legislatorului, este vorba de art. 15, alin (8) din Legea nr. 278 privind controlul tutunului: „Cerințele de imprimare a avertismentelor de sănătate și a textelor în limba de stat nu se aplică asupra produselor din tutun și asupra produselor conexe destinate vânzării în magazine, baruri și restaurante cu regim duty-free”.

„Această facilitate-cadou pentru Șor a fost introdusă în august 2018 și oferea posibilitatea acestuia să aducă țigări ieftine din Ucraina sau din alte destinații cu țigări mai ieftine și să le vândă la noi. Nu am întâlnit o astfel de prevedere nicăieri în lume, cel puțin nu în UE, Rusia sau Belarus. Acest articol din lege a fost eliminat de noi în august 2019, după care, surpriză, a fost reintrodus în politica fiscală în decembrie 2019 pentru oamenii puși pe „dvijănii”. Asta înseamnă că țigările mai ieftine cu orice inscripție posibilă, cu calitate dubioasă, cu risc înalt de contrabandă au liber să revină din nou pe rafturile magazinelor duty-free!”, a explicat deputatul.

Menționăm că, zilele trecute, premierul Ion Chicu spunea că autoritățile nu pot închide magazinele duty-free ale lui Ilan Șor pentru că acestea „au licență până în anul 2022”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md