Columbia: Peste trei mii de persoane, dintre care o mie de copii, obligați să se mute din cauza confruntărilor dintre bandele de narcotraficanţi

Peste 3.000 de oameni, dintre care o mie de copii, şi-au părăsit forţat locuinţele în Columbia din cauza confruntărilor dintre bandele de narcotraficanţi pentru controlul zonelor de producţie a cocainei, au anunţat autorităţile, citate de AFP.

Foto: reuters.com

„Este posibil ca această cifră să fie un pic mai ridicată, dar la ora actuală bilanţul arată 1.179 familii, 3.031 persoane care au trebuit să se mute”, dintre care 1.044 copii, în municipalitatea Tumaco (Narino, sud-vest), a declarat primarul Maria Emilsen Angulo, la Radio Caracol.

Locuitorii au fugit „din cauza confruntărilor dintre grupări ilegale care-şi dispută teritoriul” în satele din apropierea râului Chagui, a precizat aceasta.

Avocatul Poporului, organism public responsabil cu protecţia drepturilor omului, a raportat confruntări de la finalul anului trecut în sectoare rurale din zonă între trei grupări armate, inclusiv disidenţi din fosta gherilă FARC care au respins acordul de pace semnat în 2016, transmite Agerpres.

Din ianuarie, ciocnirile „s-au intensificat, fapt ce a determinat ca treptat oamenii să plece din zona rurală în cea urbană”, a precizat primarul.

Situată pe litoralul Oceanului Pacific, municipalitatea Tumaco este considerată un coridor strategic al exportului cocainei către America Centrală şi Statele Unite, primul consumator mondial al acestui drog. Este de asemenea cea de-a doua municipalitate din Columbia din punct de vedere al mărimii suprafeţelor cu plantaţii de droguri.

„Poziţionarea sa pe coastă determină un interes deosebit pentru grupările armate ilegale, deoarece este localizată strategic (...) pe o rută ce permite traficul de droguri (...) spre America Centrală” înainte de a ajunge în SUA, potrivit Avocatului Poporului.

Columbia este primul producător mondial de cocaină, cu 169.000 de hectare de plantaţii de coca, materie primă a drogului, în special în departamentele Narino şi Norte de Santander, conform ONU.

Guvernul consideră că traficul de droguri este la originea spiralei de violenţă care, din 2016, s-a soldat cu asasinarea a cel puţin 303 lideri comunitari sau activişti pentru drepturile omului.

Deşi acordul de pace cu gherila FARC a dus la reducerea intensităţii războiului intern care afectează Columbia de peste o jumătate de secol, multiple grupări armate precum şi carteluri mexicane, printre care Sinaloa, îşi dispută zonele cu coca şi marijuana.


Pub