Fadei Nagacevschi: Mecanismul de evaluare a judecătorilor va fi transpus și asupra procurorilor

Fadei Nagacevschi a explicat de ce evaluarea procurorilor a fost scoasă din proiectul de reformă a justiției. Potrivit ministrului Justiției, evalurea procurorilor va avea loc după modelul evaluării judecătorilor, însă „tehnic este foarte greu să elaborezi două seturi de acte. Este vorba de reformă în două sisteme”.

Foto: UNIMEDIA

„Ministerul Justiției are capacități tehnice limitate. Reieșind din complexitatea celor două obiecte, justiție și procuratura, am considerat să targhetăm întâi sistemul justiției, deoarece este foarte sensibil. În plus, există elemente de independență a judecătorilor, pe care noi trebuie să le depășim, să le coordonăm cu partenerii noștri de dezvoltare”, a spus ministrul.

„În momentul în care constat că acest proiect are un consens, atunci fix aceeași abordare o transpun și asupra sistemului Procuraturii”, a specificat Nagacevschi. Întrebat de ce totuși evaluarea procurorilor nu a fost lăsată în proiect, ministrul a spus că „tehnic este foarte greu să elaborezi două seturi de acte. Este vorba de reformă în două sisteme”.

Fadei Nagacevschi a mai dat de înțeles că o eventuală evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, așa cum intenționa fosta conducere a Ministerului Justiției, este puțin probabilă.

„Evaluarea externă a fost dată peste cap de către Comisia de la Veneția. Au fost expuse critici cu privire la evaluarea externă fără o eventuală modificare în Constituție. În condițiile date eu trebuie oricum să merg pe formula de creare a unei comisii de evaluare”.

Amintim că fosta ministră a Justiției Olesea Stamate anunțase un mecanism de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova.


Pub