Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cea de-a 50-a reuniune a…

Cea de-a 50-a reuniune a Forumului Economic Mondial. Discuțiile se axează asupra crizei climatice

Cea de-a 50-a ediție a prestigiosului Forum Economic Mondial de la Davos, o reuniune anuală a elitelor politice și de afaceri globale și care anul acesta discuțiile se vor axa asupra schimbărilor climatice și turbulențelor mondiale, începe marți, 21 ianuarie, notează Calea Europeană.

Aproximativ 3.000 de participanţi din 117 ţări participă la cea de-a 50-a reuniune anuală, printre aceştia numărându-se preşedintele american Donald Trump, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva dar și peste 120 de tineri lideri din societatea civilă – membri ai comunităţilor Global Shapers, Young Global Leaders şi Social Entrepreneur.

Temele majore care domină în mod tradițional Forumul de la Davos – evoluțiile comerțului și economiei globale, a patra revoluție industrială și influența companiilor tehnologice, viitorul multilateralismului și al globalizării, precum și ordinea geopolitică a lumii – ar putea fi eclipsate în acest an de criza climatică. Pentru prima dată, anul acesta, Raportul anual al Forumului Economic Mondial plasează criza ecologică în top cinci riscuri cu un impact major asupra lumii în deceniul următor.

Potrivit raportului, citat de The Guardian, cele mai mari cinci riscuri la nivel global și cu impact major asupra lumii în următorii zece ani sunt:

  • Evenimente meteorologice extreme cu pagube majore asupra proprietăților, infrastructurii și pierderi de vieți umane;
  • Eșecul atenuării schimbărilor climatice și adaptarea guvernelor și întreprinderilor;
  • Daune și catastrofe provocate de om, inclusiv criminalitatea mediului, precum deversările de petrol și contaminarea radioactivă;
  • Pierderile majore de biodiversitate și prăbușirea ecosistemului cu consecințe ireversibile pentru mediu, ceea ce duce la resurse puternic epuizate atât pentru omenire, cât și pentru industrii.
  • Dezastre naturale majore, precum cutremure, tsunami, erupții vulcanice și furtuni geomagnetice.

Cine sunt principalii participanți? Dar marii absenți?

Financial Times notează că dintre liderii lumii, alături de Donald Trump, care este așteptat să vină cu un ton mai puțin strident după recenta înțelegere comercială cu China, vor mai fi prezenți cancelarul german Angela Merkel, sau prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez. Printre marii absenți se numără președintele francez Emmanuel Macron, premierul Canadei Justin Trudeau sau premierul britanic Boris Johnson.

Potrivit BBC, printre numele politice importante care vor fi prezente se află și Sanna Marina, prim-ministrul Finlandei, care, la 34 ani, este cea mai tânără femeie prim-ministru din lume.

Uniunea Europeană va fi reprezentată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în condițiile în care noul executiv european a utilizat deja primele sale două luni de mandat pentru a conferi conținut politic ambiției de a transforma Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în anul 2050, prin lansarea Pactului Ecologic European, dar și a Mecanismului pentru o tranziție echitabilă, acesta din urmă fiind menit să sprijine regiunile europene în tranziția industriilor carbonifere către o economie verde.

Întâlnirea anuală pe bază de invitaţie de la sfârşitul lunii ianuarie reprezintă evenimentul de referinţă al fundaţiei elveţiene Forumul Economic Mondial (WEF). Prima reuniune a avut loc în 1971, sub numele Forumul European de Management (European Management Forum).

În 2015, Forumul a fost recunoscut oficial ca organizaţie internaţională.