Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Epidemia de pneumonie virală a…

Epidemia de pneumonie virală a făcut a șasea victimă în China. De unde provine virusul

Vești alarmante vin și din Asia. Epidemia de pneumonie virală din China s-a extins în mai multe orașe, inclusiv Beijing și sunt temeri că poate ajunge pe tot globul, scrie stirileprotv.ro.

În doar două zile, numărul cazurilor confirmate s-a triplat, iar printre bolnavi sunt şi cadre medicale care îi îngrijeau pe cei infectaţi. Oficialii au confirmat că virusul se transmite de la om la om.

Șase oameni au murit până acum, iar persoane infectate au fost descoperite şi peste graniţele Chinei, în Thailanda, Japonia şi Coreea de Sud.

Potrivit autorităţilor şi în Australia este o persoană suspectă de infecție cu acest virus.

Jeanette Young, agenţia de Sănătate din Queensland„Avem un domn pe care îl monitorizăm, în momentul de faţă, care a călătorit în Wuhan şi a căpătat o afecţiune respiratorie. Îşi revine la locuinţa sa, iar noi am făcut unele teste pe el şi aşteptăm rezultatele.”

În ultimele două zile numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus aproape s-a triplat, potrivit cifrelor oficiale. Peste 290 de cazuri au fost confirmate în China şi în alte ţări.

Experții britanici consideră însă că situația ar putea fi mult mai gravă, și estimează numărul îmbolnăvirilor la 1.700. Pentru prima oară, au apărut informaţii că virusul se transmite de la om la om.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că sunt dovezi de transmisie de la om la om şi că o sursă animală pare să fie sursa principală a virusului.

Mai exact, primele cazuri au avut ca punct comun o piaţă de peşte din centrul oraşului Wuhan din centrul Chinei, o metropolă cu 11 milioane de locuitori. Mai departe, bolnavii confirmaţi în ultima vreme au avut legătură cu acest oraş: e vorba de localnici, dar şi turişti care au zburat de aici spre alte destinaţii, în China sau peste graniţe.

Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din China: „Până acum, Japonia, Thailanda şi Coreea de Sud au notificat China că au cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus.”

Autorităţile chineze au luat măsuri pentru a limita răspândirea virusului: au impus verificări drastice pe aeroportul din Wuhan şi în gări, iar spitalele din oraşele unde au fost descoperite cazuri au primit kituri de testare pentru a depista cât mai repede persoanele infectate.

Derek Gatherer, Universitatea Lancaster: „Toţi pasagerii care pleacă sunt scanaţi pentru a vedea dacă au febră, ceea ce ar putea indica o infecţie cu virusul. Chiar şi aşa, în cazul acestui tip de virusuri, se întâmplă de multe ori că pacienţii să fie contagioşi înainte să apară simptomele.”

Ada Pizon, pasager avion: „Mi-au trimis un mesaj înainte să ajung la bord şi totul mi se pare că arată în regulă. Sunt îngrijorată puţin. Nu ştiu ce se va întâmpla, aşa că aştept… sunt foarte mulţi oameni aici.”

Situaţia este cu atât mai tensionată cu cât mai sunt câteva zile până la Noul An Chinezesc: în această perioadă, peste 400 de milioane de oameni sunt aşteptaţi să călătorească de-a lungul şi de-a latul Chinei sau dincolo de graniţele ţării.

Derek Gatherer, Universitatea Lancaster: „În cazul în care un număr mare de oameni vin şi pleacă din Wuhan în perioada sărbătorilor, asta înseamnă că sunt şanse mult mai mari ca virusul să se răspândească în alte oraşe, într-un fel mult mai greu de controlat.”

Noul virus ține de aceeași familie de virusuri care în 2002 – 2003 au provocat epidemia așa-numită a Sindromului respirator acut sever, pornită tot din China. Atunci au murit aproape 800 de oameni pe tot globul.

Sursa: stirileprotv.ro.