Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Președinția îl contrazice pe…

DOC Președinția îl contrazice pe Dodon. De ce ZdG nu a fost invitat la petrecerea jurnaliștilor

Foto: Tv8.md

Ziarul de Gardă nu a fost invitat la petrecerea jurnaliștilor organizată de Președinție din cauza „capacității de găzduire a invitaților”. Cel puțin așa ne-a comunicat secretarul general al Aparatului președintelui, Nicolae Posturusu, care a refuzat însă să ne ofere lista instituțiilor mass-media care au participat la „întrevederea informală” cu președintele Igor Dodon.

Solicitat anterior să explice de ce ZdG nu a fost invitat la eveniment, șeful statului a invocat, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, următorul motiv: „Am invitat 55 – 60 de redactori șefi. Au fost mulți. A fost o întrevedere neoficială și noi am hotărât pe cine să invităm. Noi nu am invitat toate ziarele din R. Moldova, sunt sute. Am invitat cele mai importante, cu care avem colaborare. E logic. Am invitat toate posturile de televiziune, toate”.

În acest context, am expediat o solicitare oficială la Președinție, prin care am cerut să ni se prezinte răspunsuri la următoarele întrebări:

  • care a fost scopul evenimentului;
  • de ce Ziarul de Gardă nu a fost invitat;
  • care sunt instituțiile mass-media care au participat la eveniment;
  • în baza căror criterii au fost selectați invitații;
  • din ce surse au fost procurate darurile oferite de președinte (calendarul, carnetul, vinul, vișinata, borcanul cu „tușoncă” și ciocolatele);
  • de ce Președinția a îngrădit accesul jurnalistei ZdG în cadrul unei instituții publice.

Ținem să prezentăm lista întrebărilor adresata Președinției în contextul în care secretarul general al Aparatului președintelui, Nicolae Posturusu, a evitat să răspundă la mai multe întrebări.

Potrivit lui Nicolae Posturusu, ZdG nu a fost invitat la eveniment din cauza „capacității de găzduire”, iar invitații au fost aleși aleatoriu.

„Organizarea evenimentului, precum și stabilirea listei aleatorii a invitaților nu au fost ghidate de anumite criterii, cu excepția capacității de găzduire a invitaților, fapt care a și servit drept motiv pentru participarea unui număr redus al reprezentanților media”, este menționat în răspunsul primit de la Președinție.

Prin acest răspuns, Nicolae Posturusu contrazice însă declarațiile șefului statului, care menționa anterior că la întrevedere au fost mulți”, vreo 55 – 60 de persoane. Totodată, deși Posturusu spune că persoanele au fost invitate aleatoriu, Igor Dodon declara că Președinția a fost cea care decis pe cine să invite: „Am invitat cele mai importante, cu care avem colaborare. E logic”.

Secretarul general al Aparatului președintelui nu a răspuns însă la întrebările noastre legate de cine au fost invitații Președintelui, cât au costat darurile oferite jurnaliștilor, dar și de i-a fost îngrădit accesul unui jurnalist într-o instituție întreținută din bani publici.

În seara zilei de 24 decembrie, mai mulți jurnaliști au fost invitați la Președinție la o discuție informală cu Igor Dodon. Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă nu au fost invitați la „petrecere”, iar reporterului ZdG, care s-a prezentat la Președinție, i-a fost interzis accesul la eveniment.

Cu doar câteva zile înainte de „întâlnirea neoficială” de la Președinție, Ziarul de Gardă a publicat investigația „Toți oamenii președintelui”, despre cum oamenii din anturajul prezidențial, în frunte cu fratele, cumnata, finii, nașii, cumătrii sau colegii de facultate ai cuplului Galina și Igor Dodon au dezvoltat și au fortificat afaceri și averi de milioane.

Citiți și: (Video) Toți oamenii președintelui