15:34:34 29.03.2024
Stiri

După decizia SUA de a-l declara indezirabil pe Plahotniuc, R. Moldova va solicita repetat INTERPOL-ului să-l anunțe în căutare internațională. Dodon: „Scopul este să-l depistăm și să-l aducem acasă”

Politică 21.01.2020 10:58 Vizualizări2868 Autor: Ziarul National
După decizia SUA de a-l declara indezirabil pe Plahotniuc, R. Moldova va solicita repetat INTERPOL-ului să-l anunțe în căutare internațională. Dodon: „Scopul este să-l depistăm și să-l aducem acasă”


Autoritățile de la Chișinău vor solicita din nou organizației „INTERPOL” să-l anunțe în căutare internațională pe Vlad Plahotniuc, după ce Statele Unite ale Americii au anunțat, pe 13 ianuarie curent, că nu-i vor mai elibera acestuia, dar și membrilor familiei sale, vize pentru intrarea și șederea pe teritoriul american.

Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

„Lucrăm pe două filiere. Prima ține de darea în căutare internațională. Încă din octombrie anul trecut, Ministerul de Interne (MAI), care este partenerul local al INTERPOL-ului, a cerut anunțarea în căutare internațională a domnului Plahotniuc. Vă aduceți aminte, anul trecut, până la sfârșitul anului, oficiul central de la Lyon nu a dat curs acestei inițiative a autorităților R. Moldova. După ce a venit această informație din SUA, noi am solicitat repetat ca MAI să se adreseze la INTERPOL. Și eu știu că ei sunt acum în dialog”, a declarat Dodon.

A doua filieră, a continuat șeful statului, ține de „relațiile bilaterale” cu mai multe țări, inclusiv SUA, Marea Britanie etc.

„Noi am solicitat detalii, muncim separat și suntem în contact permanent cu partenerii noștri din SUA. Scopul este să-l depistăm și să-l aducem acasă”, a adăugat Igor Dodon.

Amintim că fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, nu va mai putea obține vize de intrare în SUA din partea autorităților americane, la fel ca și rudele sale de gradul I - soția Oxana Childescu, fiul său, Timofei Plahotniuc, dar și celălalt fiu minor.

Sancțiunea a fost anunțată de către Departamentul de Stat al SUA, prin intermediul unui comunicat de presă, arătând că Plahotniuc a fost implicat „în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din R. Moldova”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md