07:21:44 19.04.2024
Stiri

Sute de cetățeni ai R. Moldova „de o anumită etnie” au cerut, în anul 2019, AZIL POLITIC în Germania, Franța sau Olanda: Subiectul, discutat la Consiliul Suprem de Securitate

Social 21.01.2020 14:42 Vizualizări3944 Autor: Ziarul National
Sute de cetățeni ai R. Moldova „de o anumită etnie” au cerut, în anul 2019, AZIL POLITIC în Germania, Franța sau Olanda: Subiectul, discutat la Consiliul Suprem de Securitate Diez
Poză simbol


Sute de cetățeni ai R. Moldova au emigrat, pe parcursul anului trecut, în state membre ale Uniunii Europene și au solicitat azil politic.

Subiectul a fost pus astăzi în discuție la Consiliul Suprem de Securitate (CSS), după ce, la finele anului trecut, presa din Olanda relata despre reținerea unui autobuz cu 65 de moldoveni la bord, care solicitaseră azil politic în acest stat.

Președintele Igor Dodon a declarat, după ședința CSS, că organele de drept au pornit trei cauze penale pentru organizarea migrației ilegale, iar „situația este sub control”.

„Avem un fenomen când cetățeni ai R. Moldova de o anumită entie, nu o să spun care ca să nu prejudiciem imaginea cuiva, se deplasau în țările membre ale Uniunii Europene, preponderent în Germania, Franța, Olanda, și acolo cereau azil politic. Este vorba de câteva sute de personae, la sfârșitul anului trecut. Este un subiect important, sensibil în raport cu partenerii noștri de dezvoltare”, a afirmat șeful statului, adăugând că asemenea cazuri au fost înregistrate începând cu anul 2014, de când am obținut regim liberalizat de vize cu UE.

CITIȚI și Sute de cetățeni ai R. Moldova au cerut AZIL în Olanda în luna octombrie: Moldovenii, al doilea cel mai mare grup de refugiați, după sirieni. Reacția Centrului pentru combaterea traficului de persoane de la Chișinău

Președintele afirmă, însă, că în total este vorba de câteva sute de moldoveni, „nu e un număr foarte mare, de zeci de mii ca în cazul altor state care au regim fără vize cu UE”.

Presa din Olanda scris că, în luna octombrie 2019, un număr de 204 cetăţeni ai Republicii Moldova au solicitat azil în Olanda, fiind al doilea cel mai mare grup de refugiaţi, după sirieni. Aceleași surse precizau că R. Moldova, stat mărginit de România şi Ucraina, este cea mai săracă ţară din Europa.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md