Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.01.2020

Franța reconfirmă sprijinul său în vederea colaborării comercial-economice cu Moldova

Franța reconfirmă sprijinul său în vederea colaborării comercial-economice cu Moldova

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Franței în țara noastră, Pascal Le Deunff. În cadrul discuției a fost analizat stadiul actual al relațiilor comercial-economice între cele două state, climatul investițional, precum și activitatea întreprinderilor cu capital francez care își desfășoară activitatea în Republica Moldova.

Anatol Usatîi a afirmat că pledează în continuare pentru consolidarea relațiilor comercial-economice și valorificarea posibilităților investiționale reciproce, menționând despre intenția de  a iniția un parteneriat de cooperare cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD), necesitatea continuării negocierilor pe marginea Convenției bilaterale privind evitarea dublei impuneri, ceea ce reprezintă un factor esențial pentru procesul investițional. În același timp, Ministrul Usatîi a încurajat realizarea schimbului de cele mai bune practici în domeniul turismului (turismul rural, turismul vinicol etc.), reieșind din experiența vastă a Republicii Franceze în acest sens.

La rândul său, Pascal Le Deunff, a afirmat că Republica Franceză susține în totalitate procesele de reformare și modernizare, inițiate de Guvernul de la Chișinău și este interesată în dezvoltarea relațiilor cu țara noastră pe toate dimensiunile. Mai mult, Ambasadorul a manifestat deschidere cu privire la acordarea suportului Republicii Moldova în vederea dezvoltării sectorului turismului. La fel, Excelența Sa a comunicat că pe lângă domeniile precum telecomunicații, bancar, industrie alimentară, sunt companii franceze interesate de a investi pe piața Republicii Moldova, inclusiv în domeniul travel retail.

De asemenea, oficialii au vorbit despre suportul Franței în vederea modernizării infrastructurii feroviare prin intermediul fondurile franceze de finanțare, care prevede reabilitarea unor porțiuni de cale ferată de pe tronsonul Chișinău-Ungheni.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Franța, în perioada ianuarie-noiembrie 2019 a înregistrat suma de 166,29 milioane dolari. După valoarea volumului schimburilor comerciale, înregistrat în perioada analizată, Franța printre principalii parteneri comerciali ai RM la nivel mondial se situează pe locul 10 la nivel mondial, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus