(video) PAS: „Guvernarea încearcă să subjuge și mai mult Justiția. Evaluarea externă se înlocuiește cu una internă, ineficientă”

Partidul Acțiune și Solidaritate se arată îngrijorat de modul în care se desfășoară reforma Justiției și acuză guvernarea că înlocuiește mecanismele internaționale de evaluare a celor din sistem, în încercarea de a segrega judecătorii, „subjugând și mai mult Justiția”.

Foto: poză-simbol

„Actuala guvernare abandonează ideea unei evaluări extraordinare și propune o evaluare simplă, ce va fi efectuată tot de oameni din sistem, corupți. Acest mecanism poate fi folosit împotriva judecătorilor ce nu doresc să execute comenzi politice”, a declarat lidera PAS, care spune că Executivul pe care l-a condus a dorit să organizeze o evaluare internațională atât a judecătorilor, cât și a procurorilor.

„Acum, evaluarea procurorilor, în general, a fost exclusă. Să faci reforma Justiției fără să faci ordine în Procuratură, este un lucru bizar”, a precizat Maia Sandu.

„Există riscul ca această comisie de monitorizare a procesului de evaluare să fie constituită din membri loiali guvernării, ceea ce va compromite total întregul procedeu”, a adăugat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, care va transmite aceste îngrijorări și Uniunii Europene.

La rândul său, prim-ministrul Ion Chicu, a spus astăzi că liderii PAS nu au decât să transmită acuzațiile „celor 5 experți europeni, care vor monitoriza întreg procesul de evaluare prevăzut de reforma Justiției”.

„Suntem curioși să vedem opinia Consiliului Europei. Noi știm care este poziția lor. Toți ne dorim o evaluare obiectivă, iar ceea ce se întâmplă este o intervenție vădită a politicului”, a replicat Maia Sandu.


Pub